ANNONSE
Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei til talerstolen for å legge frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget.

Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei til talerstolen for å legge frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget.

Vis bildetekst
Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

13-10-2017

Skål for 0,27

Finansminister Siv Jensen liker å gi folk skattelette. Intet budsjett er for trangt, ingen tid er for tung, ingen utgiftsvekst er for stor, ingen økonomisk situasjon er for mørk: Det er alltid mulig å redusere statens inntekter.

I år foreslår Jensen å kutte i skattene med tre milliarder kroner. Aksjeeiere får 700 millioner i skattekutt. De som tjener over én million kroner, kan glede seg over 1700 kroner i lavere skatt. Den kan de for eksempel bruke på en flaske Moët & Chandon Grand Vintage fra 1988 til 1649 kroner. Det er fortsatt sju stykker på lager på polet på Aker brygge, så det er bare å hive seg rundt.

De 51 kronene som blir til overs etter denne anskaffelsen kan jo brukes til så mangt, blant annet kan de benyttes til en liten almisse til dem som ikke er så heldig stilt i dette livet. Det vil faktisk bety en voldsom forskjell for dem - en økning på deres skattelettelse med hele 51 prosent.

De som tjener under 150.000 kroner får nemlig en gjennomsnittlig skattelettelse på 100 kroner. Det er jo penger det og. Det er, for å være presis, 27 øre hver eneste dag, hele året gjennom. Og når vi sier hver dag, mener vi hver dag. 17. mai, julaften, St. Hans og nyttårsaften: 27 øre. Som jevne, trofaste, deilige drypp. Vinter, vår, sommer og høst. I hele 2018.

Denne stadige strømmen av 27 øre kan raskt føre til at de som tjener aller minst også får lyst til å si hurra. Til å feire. Til å skaffe seg en Moët & Chandon Grand Vintage fra 1988 (hvis det er flere igjen, vel å merke). Det er til alt hell innen rekkevidde. Kunsten er bare å legge til side skattelettelsen i 6.107 dager, eller 16 år og åtte måneder, så er saken biff. Da vil man få akkurat nok. De heldigste, de som mottar de 51 kronene de aller rikeste fikk til overs, får endatil råd til en flaske allerede etter 5.918 dager.

Altså torsdag 16. mars 2034. Merk av datoen i kalenderen allerede nå.

Skål!


Nye meninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!