Debatt

Sjokk og vantro

Det har gått opp for høyresiden at landet kan få en ny regjering.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KrF-leder Knut Arild Hareides forslag om sidebytte kom totalt overraskende på regjeringspartiene. Høyre, Frp og Venstre var helt uforberedt på at noe slikt kunne skje. De første kommentarene fra regjeringspartiene var preget av sjokk og vantro. Etter hvert fant man trøst i at dette kunne Hareide umulig få til.

Nå som meningsmålinger og rapporter fra prosessen i KrF viser at Hareide har vinden i ryggen, har pipa fått en annen og svært kraftig lyd. Det advares mot de ulykker som kan ramme landet hvis KrF danner regjering sammen med Ap og Sp. Det skremmes med SV som støtteparti for Støre-regjeringen. Det påstås at et eventuelt skifte av regjering i høst vil bryte med velgerens ønske slik det kom til uttrykk ved stortingsvalget.

Arne Strand: Et politisk jordskjelv er i gang

Påstandene er så overdrevne at det er vanskelig å ta dem alvorlig. Flertallet av velgerne stemte ikke ja til Solberg-regjeringen. KrF gikk til valg med forslag om en annen regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF. Da statsminister Erna Solberg valgte Frp, valgte hun samtidig bort KrF som regjeringspartner.

Aasheim: KrF lager en unødvendig krise (pluss)

Det som nå skjer er i virkeligheten en ny gjennomgang av den parlamentariske situasjonen etter stortingsvalget. Hvis KrFs landsmøte kommer til at partiet bør oppgi vippeposisjonen i Stortinget og i stedet danne regjering med Ap og Sp, er det ikke flertall for Solberg-regjeringen. Det vil være i tråd med den beste parlamentariske og demokratiske tradisjon at regjeringen da går av. Hvis regjeringen ikke går frivillig, blir den stemt ned på statsbudsjettet. Da må den gå.

En regjering av Ap, Sp og KrF blir en mindretallsregjering som må søke støtte fra sak til sak i Stortinget, slik alle mindretallsregjeringer har måttet gjøre. Det normale vil være at Støre-regjeringen søker å få flertall sammen med SV. Men det er ingen ting i veien for at regjeringen kan gå til høyresiden for å få flertall.

Ap, Sp og KrF er partier med solid regjeringserfaring. Statsminister Jonas Gahr Støre vil unngå de problemene statsminister Erna Solberg fikk, da hun dannet regjering med Frp som ikke hadde regjeringserfaring. Støre vil ikke oppleve, eller godta, at et regjeringsparti stadig fristiller seg fra regjeringens politikk slik Frp har gjort. Det blir uansett ikke politisk kaos i landet slik Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim advarte mot i et intervju med Dagsavisen torsdag. Asheim sa at KrF burde være ærlig nok til å innrømme at KrF kaster Erna Solberg av «makttaktiske» årsaker. Hvis KrF skifter side, så bør Høyre være ærlig nok til å innrømme at KrF gjør det fordi partiet er overbevist om at KrF politisk og verdimessig ligger nærmere Sp og Ap enn Frp.

Høyre-folk bør heller ikke snakke for høyt om «makttaktiske» grunner for skifte av regjering. Høyre var arkitekten bak fellingen av Gerhardsen-regjeringen i 1963. Det formelle grunnlaget var brudd på informasjonsplikten overfor Stortinget. Det som drev regjeringskrisen fram var Høyres ønske om å vise velgerne at de borgerlige partiene kunne danne regjering sammen.

Det tok ikke lang tid før Høyre stilte seg i spissen for en voldsom regjeringsjakt på Gro Harlem Brundtland regjering etter at statsminister Kåre Willoch (H) hadde gått av på et kabinettsspørsmål i 1986. Regjeringsjakten på Gro ble først avlyst året etter da Carl I. Hagen (Frp) sa nei til å felle regjeringen på jordbruksavtalen.

Det hører også med til Høyres historie at partiet gikk sammen med Ap og felte sentrumsregjeringen Bondevik i 2000. Grunnen var ikke saken om bygging av gasskraftverk. Grunnen var frykten i Høyre for at KrF med statsminister Bondevik kunne bli større enn Høyre.

Frp har ikke reagert så hysterisk som Høyre på muligheten for regjeringsskifte. Frp har mindre å tape. For Høyre betyr et regjeringsskifte at Solbergs regjeringsprosjekt har falt sammen. For Frp gir et liv utenfor regjeringen en mulighet for å få flere velgere. Ønsket om å regjere sammen med KrF har ikke vært utbredt i Frps gruppe. Det får holde med Venstre.

Mer fra: Debatt