Debatt

Sjekk klimaendringene!

Global oppvarming gir ikke «hyggelige, varmere sommerkvelder», men ekstremhendelser som allerede gjør stor skade.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er ferietid og mange har planlagt reisemål og aktiviteter i god tid. Hyggelige steder å dra, morsomme ting å gjøre. Men har du tatt høyde for ekstreme hendelser som er knyttet til global oppvarming?

Når jeg er rundt og snakker i små og store forsamlinger om hvor viktig det er å unngå global oppvarming på mer enn to grader i forhold til førindustriell tid, er det mange i Norge som i utgangspunktet ikke blir så veldig skremt. To grader varmere sommerkvelder høres mer koselig enn avskrekkende ut. Men global oppvarming betyr ikke at det blir like mye varmere over hele kloden hele tida. Bak gjennomsnittstallene gjemmer det seg store variasjoner og andre endringer i ekstremvær.

I Norge regner forskerne med at temperaturøkningen vil bli høyere om vinteren enn om sommeren. Dermed er det større sannsynlighet for at det blir snøfattige vintre og at mange ikke vil oppleve skiføre i framtida, enn at somrene vil bli veldig mye varmere. Det vil regne mer – og mer der det er vått fra før. Samtidig vil vi oppleve mer ekstremregn – kraftige regnskyll og store nedbørsmengder over korte tidsperioder – særlig på høsten. Men Norge er av de land i verden som ikke vil oppleve de mest ekstreme utslagene av global oppvarming.

I hele vår og sommer har mange områder i verden opplevd store skogbranner som har tatt mange menneskeliv. Det blir ikke bare våtere der det er vått fra før. Det blir tørrere der det er tørt fra før. Hetebølger øker faren for skogbrann. I år har Australia, Chile, Portugal, California og Canada slåss mot omfattende og ødeleggende skogbranner. Vi kan ikke si at hver enkelt av dem skyldes global oppvarming, men vi kan si at sannsynligheten for flere skogbranner øker med global oppvarming.

Etter tusenårsskiftet har over 100.000 mennesker omkommet i hetebølger i Europa. I 2003 medførte hetebølgen i Sentral-Europa at mange titusener av mennesker omkom. I Paris alene er det anslått at ca. 15.000 mennesker ikke overlevde denne hetebølgen. Det blir enda varmere i byene enn i områdene rundt, og mange er ikke i stand til å tilpasse seg uvant høye temperaturer. I Russland i 2010 var det også titusener som ikke overlevde sommeren. I tillegg førte heten og tørken til omfattende skogbranner rundt Moskva.

Natt til mandag denne uka var det ikke heten som skapte problemer i Paris, men ekstrem nedbør. I løpet av en time kom det tilsvarende 50 liter nedbør pr. kvadratmeter og mange T-baner måtte stenge. Ekstremregn har ført til store skader og flom mange steder i verden. I København i 2011 førte ekstremregn til store skader og forsikringsselskapene måtte ut med erstatninger på minst 5 milliarder kroner. Samme året ble et industriområde utenfor Bangkok i Thailand oversvømt etter ekstremregn og tropisk storm, og tapene er beregnet til å være rundt 44 milliarder dollar.

Nå varsler meteorologene nye hetebølger i deler av Europa. Mange nordmenn er på vei til nettopp disse områdene. Solhungrige og for å forsikre seg om i hvert fall å bli gjennomvarm én gang i løpet av året. Men vet vi hva vi gjør hvis det blir for mye av det gode?

Mange er ikke så forberedt på å sjekke hva man bør gjøre hvis gradestokken kryper opp mot 40 grader celsius. Hvor mye vann må man drikke? Hvordan er det å være dehydrert? Hvorfor er folk som lever i svært varme områder påpasselige med å få i seg nok salt og holder seg innendørs midt på dagen? Og hvordan oppfører du deg hvis du er i nærheten av en skogbrann?

Den motsatte ytterligheten kan det også være aktuelt å forberede seg på. Ekstremregn kan føre til flom og store vannmengder i kjellere, tunneler og parkeringshus. På den franske rivieraen omkom 16 mennesker i oktober 2015 etter ekstremnedbør og flom, blant dem var bilister som ble stående fast i en tunnel.

Global oppvarming er ikke en «hyggelig, varmere sommerkveld» i Norge. Det medfører ekstremhendelser som vi ikke er vant til å tenke på og som vi selv kan oppleve. Greit å være forberedt på at klimaendringene er i gang og allerede gjør stor skade. Så skal jeg heller komme tilbake til alt vi kan gjøre for å redusere klimautslipp, få til overgangen til lavutslippssamfunnet og hindre de største farene.

God sommer!

Mer fra: Debatt