Debatt

Sett fra en annen vinkel

Fotballsupporteren fra Leipzig var ivrig. Han hadde mye på hjertet om øst og vest, nynazister og venstreekstreme, nye og gamle murer mellom folk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Der sto to tanks som siktet rett inn på folkemengden», pekte han den ene veien. «Og der sto det vesttyske TV-kameraet som dokumenterte demonstrasjonene. Tenk at de klarte å skjule kameraet for militæret og Stasi! Det var disse bildene og dokumentasjonen av vår fredelige revolusjon som spredte seg til resten av DDR. «Wir sind das Volk!», «vi er folket!».

Historiene om oktoberdagene i Leipzig i 1989 kom på inn og utpust. De rev ned muren, samlet Tyskland og endret Europa. Mandagsdemonstrasjonene startet med utgangspunkt i Leipzigs berømte Nikolaikirke, og samlet på det meste 70.000 mennesker der fotballsupporteren og jeg sto og diskuterte engasjert. Søndag er det 29 år siden aksjonene i Leipzig hadde spredt seg til en enorm samling på Alexanderplatz i Berlin. Det anslås at en halv million mennesker deltok i den avgjørende demonstrasjonen bare fem dager før muren ble åpnet.

Nå er det nye murer blant folk, ifølge fotballsupporteren. Mennesker drives fra hverandre og søker lettere mot ytterpunkter. Dette gjelder kanskje særlig i Øst-Europa og det tidligere Øst-Tyskland. I det tyske valget i fjor fikk både venstresidens Die Linke og høyrepopulistene i AfD dobbelt så mange stemmer, rundt 20 prosent hver, i Leipzig-området som den nasjonale oppslutningen. I midten står moderate krefter og leter etter noe som kan få alle til å føle seg som samme folk igjen.

Han brukte byens fotballklubber for å understreke poenget sitt, og viste til at Leipzigs gamle storklubber fra DDR-tida, Chemie og Lokomotive, har aggressive fans fra henholdsvis ytre venstre og ytre høyre side politisk. Fotballklubbene polariserer folk ytterligere, og på tribunen er det bare hat, sinte menn og politi. Jeg svarte at jeg hadde trodd det var RB Leipzig, klubben vi nettopp hadde sett i europacupen, som var hatobjektet. Fullt finansiert av den østerrikske energidrikkgiganten Red Bull har RB Leipzig som en kommersiell bulldog rast gjennom ligasystemet fra bunn til topp på under ti år. Makan til kommersiell nyskapning i en tradisjonsrik fotballverden, finnes knapt, bortsett fra lignende Red Bull-klubber i Østerrike, USA og Brasil.

Min nye venn kunne ikke vært mer uenig i perspektivet på byens nye storlag. «Det er da bedre med noe kommersielt og nytt som samler familier og 50.000 glade mennesker på tribunen enn noe gammelt og tradisjonsrikt som samler 5.000 mennesker fylt med hat som må passes på av 2.500 politifolk?». Gjennom sitt historiske kamera hadde han jaggu gitt meg en litt annen vinkel på Red Bulls utskjelte fotballsatsing. God fredag!

Mer fra: Debatt