ANNONSE

16-04-2012

Seksuelle overgrep som våpen i krig

I den senere tid har det blitt kjent hvordan syrisk milits lojal mot Bashar al-Assad skal ha tatt kvinner og barn til fange.

Ofrene skal ha blitt voldtatt, knivstukket og brent. I byen Homs skal kvinner og barn helt ned i åtteårsalderen nylig ha blitt voldtatt. Ordrene om ugjerningene skal ha blitt gitt av høytstående embetsmenn og medlemmer av sikkerhetsstyrkene i et forsøk på å knuse folkeopprøret, ifølge nyhetskanalen Al-Jazeera. Den uavhengige granskingskommisjonen, som leverte sin rapport til FNs menneskerettighetsråd i november, slo også fast at personer innen regjeringsapparatet og militæret har stått bak voldtekter, drap og tortur mot sitt eget folk. Gutter og menn har også vært utsatt for seksuelle overgrep, som en form for torturmetode. Overgrepene skjedde i løpet av opprøret mot landets regime, som startet i mars for ett år siden som en relativt fredelig protestbevegelse.

FNs sikkerhetsråds resolusjon 1820 fra 2008 anerkjenner at sivile er spesielt utsatt for seksuell vold, inkludert som ledd i taktisk krigføring for å ydmyke, dominere, spre frykt og forflytte grupper av sivile. Videre slår den internasjonale straffedomstolen (ICC) fast at seksualisert vold i krig kan sidestilles med folkemord, krigsforbrytelser og en forbrytelse mot menneskeheten - i den grad overgrepene er utbredt og av systematisk karakter. Nå har i tillegg FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, sagt at hun mener FNs sikkerhetsråd nå har nok pålitelig informasjon til å henvise Syria som sak til den internasjonale straffedomstolen.

Det internasjonale samfunnet mangler svært ofte vilje til å stille de som er ansvarlige for seksuell og annen form for vold mot sivile under krig til ansvar. Fordømmende ord og kritikk preller fort av på regimet i Syria, som i andre diktaturstater. Norske myndigheter oppfordres til å oppfylle sine internasjonale forpliktelser, legge et sterkere press på regimet i Syria og løfte seksuelle overgrep under krig fram på agendaen i relevante internasjonale fora. Det gjelder også tiltak som tar sikte på rehabilitering av ofre for seksuelle overgrep under krig.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!