Debatt

Samfunnets hjemmeseier

Mens fotballfesten på Ekebergsletta pågår, tenker jeg alltid på dem som idretten mistet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En gang drømte de om å spille Norway Cup og kanskje bli fotballproffer en dag, men så gikk noe galt. Noen lot seg kanskje friste av fester. Andre ble muligens lei av å sitte på benken.

Tidligere i uka skrev Aftenposten om grasrota i norsk idrett. De hadde intervjuet Sajandan Rutthira (21), som følte at idretten i Furuset ble redningen da han ble skolelei på videregående, og Ap-politiker Zaineb Al-Samarai (29) som er styremedlem i Holmlia Sportsklubb. – Idretten er den beste integreringsarenaen vi har, sa Al-Samarai. Jeg tror hun har rett.

Idretten kan være det som holder ungdommen unna gata og gjenger, gir dem en mening i hverdagen og en sunn tilhørighet. Mange farer truer i tenårene. Narkotika eller spiseforstyrrelser, den apatien som fører til at noen blir litt for lette ofre for hatideologiene til både islamister og høyreekstreme krefter. Jeg tror samfunnet hadde stilt med bedre kort om vi hadde holdt enda flere barn på banen i noen år til.

Aftenposten-reportasjen fortalte at Holmlia har en daglig leder i 50 prosents stilling. Resten handler om frivillighet. På andre kant av byen – langt fra drabantby-Oslo, på vei opp mot Holmenkollen – har Slemdal-klubben Heming 40 ansatte, seks av dem i rene, administrative stillinger. Likevel har Holmlia hatt fantastiske resultater. Fire av Norges beste herrespillere er fra bydelen i Søndre Nordstrand.

Jonathan Parr fant veien til engelske Crystal Palace og er nå i Strømsgodset. Ohi Omoijuanfo banker inn mål for Stabæk og debuterte for Norge tidligere i sommer. Haitam Aleesami (bildet) og Adama Diomande avsluttet sist sesong i henholdsvis Palermo og Hull i toppseriene i Italia og England. På kvinnenes EM-lag var Ingrid Schjelderup fra Holmlia. De har oppfylt drømmen. Det samme må kunne sies om Bournemouth-spissen Joshua King, fra Romsås, en annen av Oslos drabantbyer. Han verdsettes til godt over 300 millioner kroner.

Utsiktene er imidlertid ikke like gode for alle. Ifølge en lønnsstatistikk på Oslo kommunes nettsider med tall fra 2014, var gjennomsnittlig inntekt i Oslo 466.000 kroner. I Søndre Nordstrand (Holmlia) tjente de bare 361.000 i snitt og på Romsås 316.000 kroner. På Slemdal, der Heming har 40 ansatte, var gjennomsnittlig årsinntekt 918.000 kroner, som var høyest i Oslo i 2014.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tenk om samfunnet hadde klart å gi de flinke ildsjelene på Holmlia og alle andre steder den samme støtten som rike onkler, ifølge Aftenposten, har gitt vestkantklubben Heming? Da hadde vi snakket om en real hjemmeseier, ikke bare for norske lag på Ekebergsletta og i landskamper, men også for hele samfunnet.

God fredag!

eirik.lysholm@dagsavisen.no

Mer fra: Debatt