ANNONSE
FØRST: Slik var avstanden mellom Therese Johaug og resten av feltet på den siste treningssamlingen hun fikk delta i Kvitfjell i fjor høst. FOTO: REIDAR SOLLIE

FØRST: Slik var avstanden mellom Therese Johaug og resten av feltet på den siste treningssamlingen hun fikk delta i Kvitfjell i fjor høst. FOTO: REIDAR SOLLIE

Vis bildetekst

18-03-2017

Salve som svir

Hvor mye ressurser skal man bruke på en salve som ble brukt ved en misforståelse?

Spørsmålet kan stilles både nasjonalt og internasjonalt. Det er faglig enighet mellom partene at Therese Johaugs dopingsak skyldes uaktsomhet, ikke forsøk på juks. Den nyansen burde hatt mye større betydning i forhold til det som nå skjer. Det brukes vanvittige ressurser på det som utenfor idretten ville vært en ikke-sak. Men denne er innenfor og der er uaktsomhet straffbart.

Og alt som er straffbart er advokatmat. Norges Skiforbund brukte over tre millioner på Sundby-saken og kan ende på rundt det samme i Johaug-saken.

Da det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte å anke saken videre til idrettens voldgiftsdomstol i Lausanne (CAS) rykket den amerikanske dopingjegeren Travis Tygart ut i VG og karakteriserte det som galskap. «Det er bortkastede ressurser på så mange nivåer», sier han til avisen. Og har helt rett.

Nå har saken havnet på bordet til advokaten Mike Morgan i «Morgan Sports Law», en advokat som har spesialisert seg på saker som havner i CAS. Alberto Contador og Maria Sjarapova er to tidligere klienter. Det har aldri vært spørsmål om fakturaenes størrelse, men å få redusert straff. For som vår egen idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner sier: Nå beveger vi oss fra hjemlig liga til Champions League. Og kostnadene følger etter.

Norsk idrett tar regningen for dette fordi Norges Skiforbund har påtatt seg all skyld. Det kan forstås, men er problematisk. For så lenge regelverket er som det er, ligger ansvaret også på Therese Johaug.

Men det er fellesskapets penger som benyttes. Og uansett hvordan man vrir og vender på det, er det snakk om kanskje seks millioner som kunne vært brukt til aktivitet.

Derfor er dette et lysende eksempel på en sak som er gått altfor langt. Antidoping-arbeidet må evne å skille mellom forbrytelse og uflaks. Men internasjonalt er dette arbeidet i en kritisk tilstand. Det spenner fra påstått russisk statsstyrt doping til bruk av feil salve mot solbrente lepper. Hva er forseelse, hva er forbrytelse?. Vinnerne er advokatene. Nå også Mike Morgan.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!