Debatt

Saken er henlagt - Men på feil grunnlag

Politiet "lot henne slippe"

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I dag henla politiet saken der en 15 år gammel jente som anmeldte voldtekt, endte opp med forelegg for bruk av hasj basert på et bilde på mobilen.

Anne Margrete Katteland, førstestatsadvokat ved Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter, ba politiet i Sør-Øst politidistrikt om å henlegge saken under bestemmelse om at "påtale kan unnlates hvis ikke allmenne hensyn tilsier påtale". Det er prisverdig at statsadvokaten reagerer så raskt.

Men denne henleggelseskoden skjuler en sannhet. Henleggelsen burde vært "intet straffbart forhold", for i dette tilfellet kan det se ut som at politiet har brutt loven.

Kjernen i saken har handlet om politiets bruk av overskuddsmateriale når politiet tar beslag i mobiltelefoner. Vanligvis er dette et tvangsmiddel som brukes mot mistenkte, som da får status som siktet. Mobilen tas med hjemmel i straffeprosessloven, politiet trenger ikke å informere ham om rettigheter knyttet til dette. Hvis politiet finner informasjon om straffbare handlinger på mobilen, som ikke er direkte knyttet til den konkrete saken vedkommende er siktet i, kan dette likevel brukes i en ny straffesak.

Det stiller seg helt annerledes for fornærmedes mobil. Den tas ikke med hjemmel i straffeprosessloven, den må frivillig overleveres.

Da bør politiet ha gjort fornærmede kjent med retten til ikke å inkriminere seg selv ved å gi fra seg mobilen. Politiet må si: Hvis vi finner noe ulovlig på mobilen din, kan vi straffeforfølge deg. Dropper man å si dette, dropper man straffeforfølgning.

Siden fornærmede i denne saken er et barn, må han gjøre verge kjent med retten til ikke å inkriminere seg selv. Verge skal ta slike beslutninger på vegne av barnet.

Det er svært tvilsomt at jenta eller verge har blitt gjort kjent med denne risikoen ved å gi fra seg mobilen frivillig. Antagelig har politiet sagt at de behøver mobilen for å hjelpe henne.

Etterpå ha de rett og slett blandet kortene, og håndtert mobilen som om hun var siktet og beslaget gjort etter straffeprosessloven.

Henleggelsen bør ikke insinuere at politiet "lot henne slippe". Den bør insinuere at det var politiet som gjorde noe galt, ikke henne.

Mer fra: Debatt