Debatt

Sårbare mennesker

Beskrivelsene i tiltalen mot Svein Ludvigsen gjør fysisk vondt å lese.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dersom opplysningene er riktige, kan dette være den styggeste, norske overgrepssaken noensinne som involverer en politiker. Svein Ludvigsen erkjenner ikke straffskyld og benekter at han har gjort det som er beskrevet i tiltalen. Ifølge forsvareren hans, Ulf E. Hansen, ser den tidligere Høyre-toppen fram til å forklare seg for retten.

Påtalemyndigheten sier på sin side at de mener å kunne føre bevis for seksuell omgang. Det dreier seg om bilder, kommunikasjon, dokumenter og vitneforklaringer, blant annet.

Ifølge statsadvokaten har Ludvigsen misbrukt sin stilling som fylkesmann i Troms til å skaffe seg seksuell omgang med mindreårige asylsøkere. En av dem er også lettere psykisk utviklingshemmet. Ved flere anledninger, på en rekke steder og over mange år, skal Ludvigsen blant annet ha innbilt guttene at han kan gi og tilbakekalle statsborgerskap. Påtalemyndigheten mener at dette ble brukt som et pressmiddel for å få de sårbare asylsøkerne til utføre seksuelle handlinger med Ludvigsen.

Både vi i pressen og store deler av det politiske miljøet har visst i mange måneder at «den siktede samfunnstoppen» i Tromsø var tidligere statsråd, Høyre-nestleder, stortingsrepresentant og fylkesmann Svein Ludvigsen. Fordi ofrene for de forholdene som er beskrevet i tiltalen har vært i en ekstremt sårbar situasjon, har det vært riktig å omtale saken i anonyme former. Men det har vært vanskelig fordi saken er så ufattelig alvorlig og fordi handlingene Ludvigsen er tiltalt for er så tett knyttet til hans offentlige verv. Et av overgrepene skal ha skjedd på Fylkeshuset. En av guttene skal ha blitt tildelt statsborgerskapet fra Ludvigsen under en seremoni. Dette skal Ludvigsen ha brukt til å innbille gutten at han har makt til å kunne å gi og ta statsborgerskap. Ifølge tiltalen skal Ludvigsen ha kommet i kontakt med et av ofrene under et tilsynsbesøk på et asylmottak.

Det siste året har vært sterkt preget av flere metoo-saker fra det politiske miljøet. De er ulike, men alvorlige. Likevel kommer denne saken, slik den er beskrevet i tiltalen, i en særklasse. Paragrafene i straffeloven Ludvigsen er tiltalt for, er seksuell omgang ved misbruk av stilling og menneskehandel. Strafferammene er opp til seks år i fengsel, men Ludvigsen risikerer å måtte sitte i inntil 12 år dersom han blir dømt, fordi det dreier seg om flere forhold med tre ulike personer. Det sier mye om hvor alvorlig denne saken er.

Enslige, unge asylsøkere er blant samfunnets aller mest sårbare. I en rapport som NTNU har laget i samarbeid med Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), velger denne gruppa ofte bort den formelle, offisielle informasjonen. I stedet lytter de til uformell informasjon. «I en slik sårbar situasjon kan de lett bli utsatt for ulike former for utnytting», heter det. Tiltalen i denne saken tegner nettopp et sikt bilde. Der beskrives hvordan manglende kunnskap om det asylsøkere har et desperat behov for å få – oppholdstillatelse og statsborgerskap – ble misbrukt for å manipulere dem.

Asylfeltet er fullt av folk som gjør en verdifull og uegennyttig innsats hver eneste dag, med bare et ønske om å hjelpe mennesker på flukt som motivasjon. Men både denne saken og de tidligere avlsøringene av kvinnelige verger som presser sine vergebarn til seksuell omgang, viser med all tydelighet at systemet er sårbart for maktmisbruk. Mennesker i en så fortvilet situasjon som mange asylsøkere er, trenger beskyttelse mot det, helt uavhengig om de til slutt kommer til å få opphold eller ikke. Etter at reglene er strammet kraftig inn, er det ingen grunn til å tro at de er mindre desperate enn før. Det i seg selv gjør at dette feltet er attraktivt for mennesker som er ute etter å finne sårbare mennesker de kan utnytte og misbruke.

Uansett hva som blir utfallet av denne tiltalen og rettsprosessen mot Svein Ludvigsen, bør norske myndigheter sørge for at sikkerheten til asylsøkere blir bedre tatt vare på.

Mer fra: Debatt