Debatt

Rødgrønn blåmandag

Stortinget blir et sandpåstrøingsorgan.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Stortinget tror de fleste at trepartiregjeringen Solberg blir utvidet med KrF. Abortsaken, som er den hardeste nøtta i regjeringsforhandlingene, lar seg løse fordi KrF allerede har gitt opp å knekke den. I NRKs Politisk kvarter fredag fossrodde KrFs sjefforhandler Kjell Ingolf Ropstad så årene brakk. For Ropstad er det ikke lenger snakk om forandre loven for å få aborttallene ned, slik han snakket om på fylkespartienes årsmøter og på landsmøtet. Nå er det snakk om holdningsendring til abort og nedgang i aborttallene på lengre sikt.

Sigrid Bonde Tusvik: Bevis at vi har plass til alvorlig sykebarn, kjære maktsyke korsfarere

Regjeringsutvidelsen vil forandre styrkeforholdet mellom Stortinget og regjeringen. En flertallsregjering av Høyre, Frp, Venstre og KrF vil smadre Johan Sverdrups påstand om «all makt i denne sal».

«All makt» blir overført til regjeringskontorene. De viktigste beslutningene for landet blir tatt i forhandlinger mellom regjeringspartienes ledere med Statsministerens kontor i rollen som meklingsmann. Opposisjonen kan protestere, men er uten makt til å påvirke resultatet. Stortinget er redusert til et sandpåstrøingsorgan.

Slik var det i de åtte årene med rødgrønt flertallsstyre. Statsminister Jens Stoltenberg sa han ville ta Stortinget med på råd og samarbeide med opposisjonspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF. Men det var i festtalene. Opposisjonen ble satt sjakk matt. Det var en av grunnene til at Knut Arild Hareide ville at KrF skulle bli et regjeringsparti. Han var lei av avmakten.

For de rødgrønne partiene ble høyresidens seier på KrFs landsmøte forrige fredag en blåmandag. Ap og Sp har alltid vært maktsøkende partier, både lokalt og nasjonalt. For ordførerpartiet Sp er det taktisk en fordel ikke å få regjeringsmakten nå med tanke på neste års lokalvalg. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum felte nok likevel en tåre da regjeringsmakten glapp. Nå blir det tre år med avmakt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre felte trolig også en tåre da KrF gikk til høyre. Sentrum er borte. Støres visjon om en sentrum/venstre-regjering er tapt. Ap-lederens mulighet for å bli statsminister går nå den mer slitsomme veien gjennom valgkamp og seier ved stortingsvalget.

Arne Strand: Regjeringsforhandlingene er ikke dømt til å lykkes

Heller ikke for SV var det bra at regjeringsmakten glapp. Ap hadde tatt et skritt mot høyre hvis partiet hadde dannet regjering med Sp og KrF. Velgere på venstresiden ville reagert negativt på Aps regjeringssamarbeid med «abortpartiet» KrF. Det hadde gitt SV mulighet for å kapre velgere på Aps venstre fløy.

De rødgrønne må i løpet av stortingsperioden skru sammen et regjeringsalternativ som de kan utfordre flertallsregjeringen Solberg med ved stortingsvalget om tre år. Det er et sterkt ønske om det i fagbevegelsen og i Ap. SV vil, men Sp nøler. Partiet gikk til valg på en regjering basert på Ap og Sp og holder foreløpig fast på det. Sp må ta SV med på laget hvis de rødgrønne skal få regjeringsmakten ved neste valg.

Mangelen på et rødgrønt alternativ var en viktig årsak til nederlaget ved stortingsvalget i fjor høst. Støre var i valgkampen mer opptatt av hvem han ikke ville samarbeide med på rødgrønn side, enn hvem det var han ville samarbeide med på den siden. Lenge etter at Knut Arild Hareide hadde slått fast at Erna Solberg var KrFs statsministerkandidat holdt Støre døra åpen for regjeringssamarbeid med KrF.

Nå som regjeringen antakelig blir utvidet med KrF, kan vi med Arbeiderbladets (Dagsavisen) avdøde husdikter Alf Prøysen si at Ap har fått en ny «dag i mårå som rein og ubrukt står med blanke ark og fargestifter tel, og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går».

I forrige stortingsperiode minnet Aps stortingsgruppe om et fotballag som kommer for sent til kampen, spiller defensivt og aldri klarer å ta en ball på sparket. Et slikt lag er dømt til å tape.

Alle må med på opposisjonslaget denne gangen. Også Rødt og MDG. Gjennomsnittet av meningsmålingene hittil i oktober viser at det er rødgrønt flertall på Stortinget når alle de rødgrønne partiene telles med.

Mer fra: Debatt