ANNONSE

07-12-2017

Russlands bokstav

Russiske utøvere i vinter-OL skal benevnes som «Olympic Athletes of Russia», OAR. Er det en utestengelse av en nasjon?

IOCs historiske vedtak om å utestenge Russland fra vinter-OL inneholder idrettsdiplomati på stram line. Mens russere flest raser mot vedtaket, er noen av dem fornøyd med at bokstaven R kommer inn bak deltakernes navn. For når utøverne representerer Russland, er vel Russland med?

IOC kunne nøyd seg med å benevne dem som «uavhengige utøvere», men etter dragkamp internt endte man med denne løsningen. De får ikke bære det russiske flagg og nasjonalsangen blir ikke benyttet. Det er innstrammingen som er foretatt siden OL i Rio.

For prinisippet er egentlig det samme som i Rio de Janeiro i 2016 der «rene» russiske utøvere fikk delta. Over 200 av dem fikk stille opp, mens hele nasjonen var utestengt fra Paralympics, som de er nå også.

Nå skal russerne bestemme seg for om de utøverne som ikke var involvert i Sotsji-skandalen skal få delta i Sør-Korea. Og vil de det sjøl? Får vi se et russisk lag i ishockey, slik det nå er åpnet for? Hvilken prestisje vil det være å vinne den? Ettersom NHL-spillere er utelukket fra deltagelse, hadde mange allerede utnevnt Russland som den store OL-favoritten i den viktigste lagidretten i OL.

Nå venter idrettsverdenen på neste trekk fra Russland. Og vi venter på neste trekk fra FIFA, som skal ha fotball-VM i Russland til sommeren og der russiske fotballspillere også er involvert i dopingskandalen, med selveste VM-sjefen Vitalij Mutko som regissør. Og han er nå altså utestengt på livstid fra IOC.

Det er en fantastisk situasjon og krise for internasjonal idrett. Kanskje Russland skal delta i sitt eget VM som «fotballspillere fra Russland». Til syvende og siste blir vel spørsmålet: Hva gjør Vladimir Putin?


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!