ANNONSE

14-04-2014

Russland må intervenere militært i Øst-Ukraina

I en situasjon der den ukrainske staten har brutt sammen, og kuppmakerne i Kiev truer med å bruke militærmakt mot befolkningen i Øst-Ukraina, har Russland rett og plikt til å intervenere militært for å forhindre et blodbad.

Som en følge av det vestligstøttede statskuppet mot landets lovlige president, Viktor Janukovitsj, ble Ukraina kastet ut i en politisk og sosial krise. Den eneste mulige utgangen på denne krisen er å omdanne Ukraina til en forbundsstat med vidt selvstyre for regionene. Dette har vært kravet til tusenvis av mennesker som i de siste dagene har okkupert offentlige bygninger i diverse byer og tettsteder i Øst-Ukraina.

Svaret fra kuppmakerne i Kiev har vært å true med massiv militær maktbruk mot befolkningen i Øst-Ukraina. Siden kuppmakerne knapt har lojale militæravdelinger eller politistyrker til sin disposisjon, betyr dette at de ønsker å bruke Høyre Sektor, andre ekstremistiske grupperinger og utenlandske leiesoldater mot sivilbefolkningen. Medlemmer av Høyre Sektor har allerede blitt drept av selvforsvarsgrupper i Øst-Ukraina.

I en situasjon der kuppmakerne i Kiev har erklært krig mot befolkningen i Øst-Ukraina, har Russland rett og plikt til å intervenere militært i Ukraina for å forhindre en humanitær katastrofe.

Russiske styrker bør snarest ta over kontrollen over de østlige og sørlige områdene av Ukraina (de områdene der et flertall av befolkningen har stemt på russiskvennlige presidentkandidater og partier). Deretter bør innbyggerne i området ved folkeavstemninger i de enkelte distriktene få avgjøre sin skjebne, altså om de vil slutte seg til Russland, danne en selvstendig stat eller inngå i et føderalt Ukraina.

Det som skjedde på Krim, bør kort sagt gjentas i Øst-Ukraina.

Å kreve at Russland skal vente med å gjennomføre en militær intervensjon til flere titalls eller hundretalls mennesker har blitt drept, er meningsløst. En intervensjon bør skje nå, før en masse mennesker har blitt drept.

Bjørn Nistad

Doktor i russisk historie


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!