ANNONSE

23-09-2017

Roy og Ronny

De har erfaringer og skussmål som få andre i ishockey og fotball. Det er i motgang man kan lære mye av to av landets største trenerpersonligheter, Roy Johansen og Ronny Deila.

De har erfaringer og skussmål som få andre i ishockey og fotball. Det er i motgang man kan lære mye av to av landets største trenerpersonligheter.

Roy Johansen, en av landets mest meritterte ishockeytrenere, respektert landslagssjef i femten år, opplever fem strake tap med Vålerenga, den tyngste seriestarten siden OL var i Oslo. Altså 1952.

Ronny Deila, etterspurt trener i årevis med suksess i Drammen og heftige livserfaringer fra Celtic i Glasgow, opplever at løftet som en ny stadion skulle gi, har endt i mageplask. Krisemaksimeringen er igjen rettet mot Oslos østkant.

Jeg har studert hvordan Roy og Ronny har taklet og svart på motgangen. Er de synlig stresset? Nei. Er de nedbrutt? Nei. Klarer de å se noe positivt? Ja. Begge leder lag med samme utfordring: Å sette sine egne sjanser, og vippe jevne kamper i sin favør.

Begge er jordnære og kunne skyldt på svak økonomi (ishockey) og mange skader og sjukdom (fotball). Men begge klarer å holde fokus på det eneste de kan gjøre noe med. Å bevare tro og selvtillit i en prestasjonsgruppe.

Kampene kommer tett som pucker under oppvarming. VIF Hockey møter Lillehammer i dag, VIF fotball tar i mot Brann på Valle i morgen. De følges med nerver og skadefryd; Skal Vålerenga tape igjen?

Det er skrevet avhandlinger om hvordan motgang takles. Og medgang. Alt kan gjøres komplisert. Både Roy og Ronny kan lese om råd og tips fra engstelige supportere hele dagen. Det hjelper neppe. De må strengt holde fokus på lagsportens vesen: Neste kamp er alltid den viktigste.

Det finnes ingen kvikk løsning. Det begge målbærer er at de vet det snur hvis gløden og innsatsen ligger i bunn. Det er heller ingen garanti. Men en ting har de felles: Ingen krever deres avgang. Omgivelsene stoler på Roy og Ronny. Kan den troen også påvirke spillerne? Dramaet forstetter.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!