10-12-2016

Riktig pris til rett tid

Når Colombias president Juan Manuel Santos i dag mottar fredsprisen i Oslo rådhus er det en hyllest av et imponerende stykke arbeid for fred. Tildelingen var modig og riktig i oktober. Det har bare blitt klarere i ukene som har gått.

Nobelkomiteen kritiseres gjerne for å blande seg inn i pågående prosesser, og gi priser for tidlig eller for seint. Denne gangen kunne timingen derimot trolig ikke vært bedre. Colombia og Santos ble tildelt fredsprisen kun fem dager etter at folket hadde sagt nei til fredsavtalen i en folkeavstemning 2. oktober. Det kan ha vært støtet Santos trengte for å fortsette den viktige prosessen. Prisen ga ny giv til fredsarbeidet og den internasjonale oppmerksomheten bidro trolig til å legge press på motstanderne av den første avtalen.

Santos og FARC har brukt tida godt. En ny avtale ble signert i november, og har fått støtte fra flertallet i parlamentet. Kritikerne er langt på vei blitt lyttet til. Over 50 punkter er blitt endret, uten at avtalen er blitt vannet ut. Den nye avtalen står fortsatt foran store utfordringer, som motstanden i opposisjonen, men freden har aldri vært nærmere. Fredsprisen har bidratt positivt til det.

Colombia har vært herjet av vold i tiår. Det tar det tid å endre. FN bekymrer seg nå for drap på flere såkalte venstreorienterte ledere, ifølge Bistandsaktuelt. Bare siden den første fredsavtalen i september er 13 personer blitt drept. FN knytter drapene til fredsprosessen. Frykten er at tomrommet FARC etterlater seg gir rom for andre væpnede grupper. Selv om avtalen nå er i boks, viser dette at Colombia ikke er i mål. Colombia trenger fortsatt vår oppmerksomhet og internasjonal støtte, selv om fredsavtalen nå er på plass.

2016 har vært et mørkt år for verden. Fredsavtalen i Colombia er et av veldig få lyspunkt.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!