Debatt

Rike foreldre og grådige investorer

Det er mye frustrasjon i boligmarkedet om dagen. Mye av dette rettes mot investorer, lavt rentenivå - og mot rike foreldre på visning. Naturligvis bidrar foreldre og profittjaktende investorer til økende priser. Men galopperende boligpriser er først og fremst et tegn på at svært mange vil bo sentralt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Egentlig fullstendig i tråd med hva politikerne ønsker. For politikere både lokalt og nasjonalt har i sine festtaler sagt at klimautslippene skal ned og andelen syklende og gående skal opp. Men andelen som går eller sykler til jobb faller meter for meter ut fra sentrum og bilandelen øker tilsvarende. Så hvorfor gjør ikke Raymond Johansen som han har sagt han skal gjøre? Hvorfor bygger han ikke flere bolighus på høyde med Plaza? Oslo bygger halvparten så mange boliger årlig som befolkningsveksten tilsier at byen trenger. Men hvis kommunen ved politikerne tillot boligbyggerne å bygge i snitt dobbelt så høyt, så ville tilbudet holdt følge med etterspørselen.

Det er fantastisk at tusenvis vil bo sentralt. Det er det mest klimavennlige som finnes for jo nærmere Spikersuppa du bor, jo større er sjansen for at du går eller tar sykkelen til jobb. Du kan bytte til sparedusj og sparepærer og dyrke så mange poteter i hagen du bare klarer men å flytte til sentrum er det beste du kan gjøre for miljøet. Jeg oppfatter også en merkelig, nærmest hissig holdning til at så mange, og særlig unge mennesker ønsker å bo i sentrum. «Det er ikke en menneskerettighet å bo innenfor Ring 2». Nei bevares. Men det er veldig fordelaktig for miljøet og bylivet. Skal vi reversere byspredningen, trafikkøkningen og kjøpesenterveksten må vi slippe innbyggerne inn i sentrum og slutte å bygge suburbane eneboliger. Så hvorfor skal ikke disse menneskene få bo slik de har et ønske om? Hvorfor skal restriksjonene i sentrum presse flere og flere ut til Akershus?

Bare i fjor økte innbyggertallet i Indre By med 8.000, av en vekst i Oslo på totalt på 10.500. 75% av folkeveksten skjer i Indre By. Det forteller hvor attraktivt sentrumsnære boliger er. Folk virker ikke å være veldig avskrekket fra å bo i landets desidert tettest befolka område. Snarere tvert imot. Indre by er forøvrig ikke særlig tett sammenlignet med andre attraktive byområder. Superpopulære Sødermalm i Stockholm har en tetthet på 22.000 mennesker per kvadratkilometer mot 9.000 per kvadratkilometer i Indre By i Oslo. Tenk. Vi kan mer enn doble antallet innbyggere innenfor Ring 3 og resultatet blir at vi ligner litt mer på attraktive Stockholm.

Boligprisgaloppen er først og fremst et uttrykk for at det ikke bygges nok. Det er merkverdig at ikke flere politikere sloss hardt for å få bygget mer sentralt, med alt det positive det ville ført med seg av økt byliv, lavere boligprisvekst, styrking av økonomien og ikke minst miljøargumentene. Løsningen på boligkrisa er nærmere enn mange tror. Det er bare å stanse Plan og bygningsetatens konstante barbering av etasjer og tillate utbyggerne å bygge ordentlig høyt. Det finnes mange tomter og jeg foreslår Filipstad, Ensjø, Majorstulokket, NRK-tomta, Ullevål sykehus og Botsfengseltomta som en start. 

Tom Kristian Berger, urbanist og landskapsarkitekt

Mer fra: Debatt