ANNONSE

17-02-2017

Reverserer Ap 11 måneder studiestøtte?

Når Ap sår tvil om en bedret studentøkonomi og 11 måneder studiestøtte bør det bli møtt med skepsis.

Arbeiderpartiets nye program inneholder vage løfter for en bedret studentøkonomi. Høyres Studenter frykter at den påbegynte opptrappingen mot 11 måneder studiestøtte vrakes.

Sittende regjering har forpliktet seg til en opptrappingsplan mot 11 måneder studiestøtte. Allerede til våren får studentene en ekstra uke utbetalt. I 2020 vil det utgjøre en hel måned.

Aps formulering er ikke bare vag, den tolkes som en reversering av regjeringens opptrappingsplan. De skal «øke studiestøtten gjennom Lånekassen og fordele utbetalingene over 11 måneder». Inntrykket er at Ap ikke ønsker en ekstra måned, men øke totalbeløpet litt, og fordele dette over 11 måneder. Det er en billigere måte å innfri 11 måneder studiestøtte på. Det er ikke studentenes ønske, heller ikke det som allerede er i gang.

Da Ap satt i regjering hadde de programfestet 11 måneder studiestøtte. Løftene lot vente på seg. Studentenes kjøpekraft sank i 8 rødgrønne år, og 11 måneder studiestøtte var det ingen som så noe til før i budsjettet de overrakk Solbergregjeringen. En god gammeldags snubletråd.

Nå har studiestøtten blitt økt over pris- og lønnsvekst hvert år, og opptrappingsplanen er i gang, sammen med et historisk antall studentboliger. Selv om vi ikke er i mål med alt, har studentene ikke opplevd en slik økonomisk forbedring på lang tid.

Med brutte løfter og vage formuleringer er det all grunn til å være kritisk. Når Ap sår tvil om en bedret studentøkonomi og 11 måneder studiestøtte bør det bli møtt med skepsis.

Trond Giske har selv vært med på å utarbeide programmet og leder Utdanningskomiteen på Stortinget. Han må oppklare overfor studentene hvorvidt han vil videreføre 11 måneder studiestøtte slik regjeringen nå har igangsatt eller ikke. Hvis dette er et forsøk på å snikinnføre 11 måneder studiestøtte ved å fordele totalbeløpet flatt er det flere enn Høyres Studenter som bør bli bekymret for et eventuelt regjeringsskifte.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!