16-04-2018

Renholdsbransjen trenger vårrengjøring

Arbeiderpartiet foreslår at også renholdstjenester solgt til privatpersoner må være godkjent i Arbeidstilsynets ordning.

Eigil Knutsen, Arbeiderpartiet, Hordaland

Erik Dalland skriver om renholdsbransjen og dens utfordringer med svart arbeid og useriøsitet i Dagsavisen 11. april. Arbeiderpartiet deler oppfatningen om at det må ryddes opp. Dette er viktig for forbrukernes sikkerhet, kvaliteten på tjenestene, at det betales skatt og for at folk skal ha skikkelige arbeidsvilkår.

Den rødgrønne regjeringen innførte i 2012 en offentlig godkjenningsordning for renholdsvirksomheter. Bakgrunnen for forslaget var at renholdsbransjen hadde store utfordringer knyttet til dårlige arbeidsforhold, svart arbeid og annen useriøsitet. Godkjenningsordningen ble innrettet slik at det ble krav om å benytte godkjente renholdsbedrifter for bedrifter og offentlige, men ikke for privatpersoner.

Fafos evaluering av godkjenningsordningen oppsummerte med at ordningen har hatt god effekt blant dem som vet om den. Samtidig er det mange innkjøpere som ikke vet om ordningen. Om lag halvparten av bedriftene i privat sektor kjenner ikke til godkjenningsordningen, og blant private innkjøpere er det bare én av tre som sier de kjenner til godkjenningsordningen. Dette viser at vi må forsterke ordningen.

Arbeiderpartiet aksepterer ikke at renholdsbransjen skal være preget av omfattende grad av useriøsitet, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Det åpner for utnyttelse av arbeidstakere som jobber til lønns- og arbeidsvilkår langt under norske standarder, og det gjør at seriøse renholdsbedrifter utkonkurreres fra privatmarkedet for renhold av svart og ulovlig arbeid. Derfor foreslår Arbeiderpartiet at også renholdstjenester solgt til privatpersoner må være godkjent i Arbeidstilsynets ordning.

Renholdsbransjen trenger en kraftig vårrengjøring. Dette er noe regjeringen burde ryddet opp i, men også i denne arbeidslivssaken har de gjort svært lite. Stortinget får med Aps forslag muligheten til å ta sin del av dugnaden for et skikkelig arbeidsliv.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!