Hellerud videregående skole.

Hellerud videregående skole.

Vis bildetekst
Foto: FOTO: NTB SCANPIX

23-11-2017

Regjeringen kutter på Stovner og Hellerud

Dagen etter at Frp/Høyre-regjeringen innkalte til hastemøte om vold i Oslo-skolen strøk de støtten til fire medarbeidere fra Nav på Stovner videregående skole og Hellerud videregående skole.

De to skolene har to Nav-veiledere hver, som driver et lite Nav-kontor og hjelper elever med familiekonflikter, dårlig økonomi, rus og psykiatri. Kostnadene deles mellom Oslo kommune og Arbeids- og sosialdepartementet. I forslag til statsbudsjett for 2018 er statens bidrag kuttet. Beslutningen om å droppe hele ordningen tas før forsøket er ferdig og evaluert.

Selv om de fleste elevene klarer seg bra på Stovner og Hellerud, har skolene også elever som ikke har noe sted å bo, som har flyttet hjemmefra på grunn av vold og rus i hjemmet og som står i fare for å falle ut av videregående skole. Disse utfordringene forsvinner ikke selv om Nav-veilederne forsvinner. De må løses. Men det går en grense for hva lærere skal ta ansvar for. Byrådet mener i motsetning til regjeringen at elevene trenger et sterkere lag rundt seg, med rådgivere, skolehelsetjeneste, miljøarbeidere – og på noen skoler også Nav. Nav-veiledere er en ressurs som koster veldig lite, men som gjør en veldig stor forskjell for de ungdommene i vårt samfunn som sliter mest.

All den tid Høyres kunnskapsminister Henrik Asheim nylig innkalte til hastemøte om situasjonen på Stovner videregående skole, er jeg overrasket over at arbeidsminister Anniken Hauglie dagen etter møtet foreslår å sparke ut viktige medarbeidere på Stovner og Hellerud. Spesielt siden Anniken Hauglie som skolebyråd i Oslo i sin tid hyllet ordningen med Nav-veiledere.

Kuttet av NAV-veilederne er paradoksalt og smålig, og viser nok en gang at Oslo trenger en Oslovennlig regjering. Jeg er glad for at Arbeiderpartiet på Stortinget nå legger inn midler til å videreføre statens bidrag. Det håper jeg også KrF og Venstre også vil gjøre i sine forhandlinger med regjeringspartiene.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!