MOT ALLE ODDS: Det ble julepressekonferanse for     Erna Solberg i år også. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

MOT ALLE ODDS: Det ble julepressekonferanse for Erna Solberg i år også. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

21-12-2017

Regjeringen får terningkast 3

Vant valget og gikk i dvale.

Statsminister Erna Solberg har allerede sikret seg en sentral plass i norsk politisk historie. Det hører med til unntakene at en statsminister gjenvelges slik Erna Solberg og hennes regjering ble i høst. Einar Gerhardsen og Jens Stoltenberg klarte det. Det gjorde også Per Borten og Kåre Willoch. De to sistnevntes regjeringer gikk imidlertid av kort tid etter valget. Erna Solbergs regjering kan sitte stortingsperioden ut, med eller uten Venstre på laget.

På statsministerens førjulspressekonferanse i fjor trodde de fleste at det var Solbergs siste møte med pressen før jul som statsminister. Alle meningsmålinger pekte mot nederlag for de borgerlige partiene ved valget, og at Jonas Gahr Støre var den som ville invitere pressen til statsministerens neste førjulstreff. Så feil kan man ta.

Statsminister Solberg sa på førjulspressekonferansen denne uka at det kjennes godt å vinne valg fra opposisjon, men at det er mer tilfredsstillende å bli gjenvalgt. Det viser at velgerne har satt pris på den jobben regjeringen har gjort gjennom fire år.

Gjenvalgte regjeringer begynner tidlig å slite etter valgseieren. Stoltenbergs andre periode var en blek utgave av hans første. Erna Solbergs team har allerede bleknet. Politikken er satt på vent. Statsrådene er slitne og venter på å bli skiftet ut. Regjeringen har i høst minnet mest om et forretningsministerium.

Det kan være at Venstres inntreden i regjeringen blir en vitamininnsprøyting, hvis Venstre i det hele tatt kommer med. På pressekonferansen dempet statsministeren forventningene til at det vil skje.

Erna Solberg ønsker sterkt at Venstre blir med. Det er ikke så enkelt å forstå hvorfor. Det blir jo ikke flertall i Stortinget av at Venstre går inn i regjeringen. Statsminister Erna Solberg tenker fortsatt langsiktig. Målet er å samle alle de fire borgerlige partiene i regjering. Det lyktes ikke etter forrige stortingsvalg. Da endte det med en samarbeidsavtale som nå er historie. Erna Solberg satser på at Venstres medlemskap i regjeringen blir så vellykket at KrF ombestemmer seg og følger etter. Statsminister Solberg gjentar at døra står åpen for KrF.

Det er lov å håpe på at Knut Arild Hareide vil følge etter Trine Skei Grande. I øyeblikket trives Hareide med vippeposisjonen i Stortinget. Det skal mye til for at han lar seg vippe ut av den rollen.

Regjeringen har i høst fått merke at det er en ny situasjon i Stortinget. Statsbudsjettet ble vedtatt etter en del ommøblering. Blant annet så ble regjeringens harde angrep på frivilligheten slått tilbake. Det var ikke det eneste nederlaget. Den blåblå regjeringen har i høst gått på et titall smeller. Stikkordmessig nevnes i fleng: pappapermen, lærernormen, dagpengeordningen, kommunesammenslåing, atomvåpenforbud, helikoptrene på Bardufoss og asylpolitikken. Det blir mer av dette neste år.

Statsminister Erna Solberg er den eneste av regjeringens medlemmer som lyser opp som et julelys. En statsminister som blir gjenvalgt, fortjener god karakter. Jeg vil gi henne terningkast 5. I regjeringen for øvrig er det langt mellom lysene. La meg trille terning for noen av dem.

Finansminister Siv Jensen (Frp) leverte i høst sitt svakeste statsbudsjett. Det var laget på et tidspunkt da regjeringen trodde den ville tape valget. Budsjettet ble grått med triste kutt.

Siv Jensen har havnet i trøbbel i Stortinget etter SSB-bråket. Christine Meyer ble håndplukket til jobben som direktør i SSB. Siv Jensen har dermed både ansvaret for å ha ansatt og for å ha avsatt Meyer. Finansministeren har mye å svare for når hun møter Stortingets kontrollkomité over jul. Terningkast 3.

Av dem som fortsatt lyser og fortjener hver sin firer nevner jeg samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), utenriksminister Ine Marie Eriksen (H) og arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Frps stjerne, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, er i ferd med å slokne. Hun har i høst gått på et sviende nederlag i Stortinget i asylpolitikken, som hun ikke greide å takle. Hennes retorikk provoserer og splitter. Erna Solberg og Siv Jensen bør få henne over i et annet departement hvis regjeringen blir utvidet med Venstre. Terningkast 2.

Det er flere statsråder i bunnsjiktet enn i toppsjiktet. Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har bevist ut over enhver rimelig tvil at han ikke er noen god justisminister. Terningkast 1.

Kulturdepartementet og kulturlivet har fortjent mye bedre enn Linda Hofstad Helleland (H). Svakere kulturminister kan jeg ikke huske vi har hatt. Kulturfolk og pressefolk satser nå på at hun blir erstattet med en statsråd fra Venstre. Terningkast 1.

Ingen andre statsråder nevnt og ingen glemt i denne omtalen. Regjeringen gir jeg samlet sett terningkast 3.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!