Debatt

Reaksjonært fra Frp

Barnefattigdom er et betydelig samfunnsproblem. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjeddes (Frp) svar på det, er å gjøre problemet til et privat anliggende. De fattige må ordne opp selv.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I et intervju med Dagsavisen i går sa Tybring-Gjedde at folk med dårlig råd bør få færre barn. Det offentlige bør stille krav til fattige familier om hvor mange barn de skal ha, hvor de bosetter seg og hva de bruker pengene på. Etter hans mening kan ikke samfunnet bidra til å løse barnefattigdommen ved å øke barnetrygden eller andre overføringer til familier som sliter økonomisk.

Christian Tybring-Gjedde ble i fjor høst valgt til Stortinget på Frps Oslo-liste for fjerde gang på rad. Det må bety at partiet har tillit til ham. Når Tybring-Gjedde uttaler seg, snakker han ikke bare på egne vegne. Hans velgere må gå ut fra at han uttaler seg på vegne av Frp. Meningene til Tybring-Gjedde viser at Frp i sosiale spørsmål er et dypt reaksjonært parti.

Antallet barn i familier med vedvarende lav inntekt er økende. Det totale antallet er nå 101.000 barn. Over halvparten av dem, 54,5 prosent, har innvandrerbakgrunn. Det gir den innvandringsfiendtlige Tybring-Gjedde og hans likesinnede i Frp mer vann på mølla. Det er mange innvandrere som sender penger til sin familie i utlandet for å hjelpe dem økonomisk. Også det vil Tybring-Gjedde ha slutt på.

Barnefattigdommen kan ikke reduseres til et innvandringsspørsmål. Det er nesten like mange barn av norske foreldre som lever i fattigdom.

Ser vi bort fra Tybring-Gjedde og Oslo Frp, er det bred politisk enighet om å bekjempe barnefattigdommen med flere økonomiske og sosiale hjelpetiltak. Skolen og barnehagene, Nav og bedriftene må ta et tak for å hjelpe de som faller utenfor. Samfunnet må øke barnetrygden, sosialhjelpssatsene og støtteordningene til foreldre som sliter økonomisk. Fattigdom blant barn må møtes med solidaritet og fellesskap.

Mer fra: Debatt