Kultur

Rasistiske holdninger

Antydningen om at Vidar Busk noengang har hatt rasistiske holdninger, er en skam, skriver William Mulholland.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Neger» – et honnørord? Vidar Busk bruker det iallfall slik, ifølge den ferske biografien «Balladen om Vidar Busk» av Erik Holien. Også musiker William Mulholland vil forbeholde seg retten til å bruke «neger» som et honnørord, fremgår det av hans innlegg i onsdag, hvor han går hardt ut mot min anmeldelse av Vidar Busk-biografien i Dagsavisen. Her stilte jeg spørsmålstegn ved om hvorvidt hver enkelt selv kan bestemme om «neger» kan brukes som et positivt begrep. Debatten om dette har vært opphetet i en årrekke. I en slik sammenheng bør en forfatter – og en anmelder – i det minste opplyse om at dette er et omdiskutert begrep.

Mulholland har «vondt for å tro at Vidar Busk noen gang har hatt rasistiske holdninger (..) at Pedersen mer enn antyder det, er en skam». For å presisere: I boka fremkommer det at Vidar Busk ble vurdert som uegnet for militærtjeneste med begrunnelsen rasisme – og dette er det Vidar Busk selv som forteller.

I passasjen om dette i boka, på side 187-188, står det at Vidar Busk er blitt innkalt til siviltjeneste, uten å møte opp, og får time hos psykolog: «En halv halvtime senere skrider musikeren ut i vårsola som en fri mann. ’Jeg fikk diagnosen «akkurat passe gærn til å bli dimma» he he! Nei seriøst, vi snakka om rasisme. Jeg er jo vokst opp i Bamble i Telemark og hadde knapt sett en neger før jeg plutselig spelte med svarte musikere i Sørstatene og hang med dem hele tida. Og det der er litt interessant, hvordan man da blir bevisst sin egen væremåte. Man reagerer noen ganger annerledes enn man hadde forventa, og der borte er rasetenkning mer naturlig og ikke så tabu, på godt og vondt. Så jeg stilte meg spørsmålet: Er jeg rasist?’» Forfatteren konkluderer at Busk «ble dimittert av rasismerelaterte årsaker». Jeg anbefaler Mulholland og andre interesserte å lese Busk-biografien for å finne ut mer om dette, selv om bokas forfatter med fordel kunne vært grundigere på dette punktet.

«Hold deg unna området» beodrer Mulholland meg til slutt. Jeg er ikke helt sikker på hvilket område han mener – musikk? Rock? Blues? Bokanmeldelser? Diskusjonen om begrepet «neger»? Debatten om rasisme i Norge? Forholdet mellom språk og virkelighet? Som kulturjournalist vil jeg fortsette å anmelde bøker innen et felt jeg har dekket i snart 25 år: Norsk populærmusikk. Og dermed bidra til at debatten om bøkene og populærmusikken kan fortsette for eksempel i Dagsavisens fysiske og/eller digitale spalter.

Mer fra: Kultur