ANNONSE
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Vis bildetekst

12-10-2017

Raseriet mot MDG

Bedre luftkvalitet er et gode for hele byen. Det bør MDG-kritikerne som skyver sliterne fra Oslos østkant foran seg i en uopplyst debatt, få øynene opp for.

«Det som irriterer så fryktelig er den selvgode, velstående arrogansen i MDG overfor mindre bemidlede folk i Oslos ytre østlige bydeler», skriver Kirsten Elisabeth Lunde i en kronikk, som har fått voldsom oppmerksomhet, på NRK Ytring. Lunde er en av dem som retter sinnet mot Miljøpartiet De Grønne for bompengeøkningen som trådte i kraft forrige uke. At økningen er vedtatt av politikere fra Høyre, Venstre, KrF, Sp, SV og Ap, hopper Lunde bukk over. At økningen også er en del av Oslopakke 3, som ble vedtatt av et enstemmig storting i sommer, nevner hun ikke.

For det er MDG som er syndebukken. En rolle de får når upopulære miljøtiltak vedtas. MDG blir sett på som festbremsen. Den moralistiske, og arrogante festdeltakeren som minner om bakrusen når festen er på sitt høydepunkt.

Ja, det er blitt dyrere å kjøre bil i Oslo. Årsaken er ikke at politikere vil ramme de såkalte sliterne i Oslo øst. Oslo er pålagt å bedre luftkvaliteten innen tre år. EFTA-domstolen har dømt Norge for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv. Astmatikere sliter såpass med å oppholde seg utendørs når forurensningen er på sitt verste, at det fører til en betydelig reduksjon i deres livskvalitet.

At kollektivtilbudet ikke er tilfredsstillende i hele byen er et legitimt argument mot bompengeøkningen. Men de økte inntektene skal gå til blant annet ny t-banetunnel. Byrådet er nødt til å sørge for at kollektivløftene blir innfridd, slik at bompengeøkningen bærer synlige frukter.

De første tallene viser en reduksjon av bilister i rushtiden. Tiltaket virker allerede. De som har alternative måter å komme seg til arbeid, benytter seg av det. Bompengeøkningen er et nødvendig tiltak for å endre folks vaner. Det svir, det kan ta noe tid. Men alternativet er verre. Bedre luftkvalitet er et gode for hele byen. Det bør MDG-kritikerne som skyver sliterne fra Oslos østkant foran seg i en uopplyst debatt, få øynene opp for.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!