11-08-2017

Røe Isaksen svikter elever som vil bytte til yrkesfag

Det er godt dokumentert at mange elever er usikre på egne yrkes- og utdanningsplaner.

Ofte hører jeg elever begrunne at de søker studieforberedende videregående opplæring fordi de «vil holde dører åpne». En god del elever angrer senere på valget de har gjort. Mange kunne tenke seg yrkesfag likevel.

Dette var grunnen til at den rødgrønne regjeringen kom med et radikalt forslag: at elever som går i studieforberedende skulle få mulighet til å bytte til yrkesfag, uten å måtte begynne på nytt. Forslaget ble vedtatt av Stortinget for over fire år siden, men ble tilsynelatende aldri fulgt opp etter regjeringsskiftet i 2013. Det var imidlertid fortsatt god Arbeiderparti-politikk, og derfor søkte byrådet staten om forsøk med et yrkesfaglig påbyggingsår etter det første året på studieforberedende.

Først etter byrådets forsøkssøknad våknet Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, og varslet plutselig at regjeringen skulle gjøre det lettere for elever å bytte til yrkesfag. Bedre sent enn aldri, tenkte jeg. Dessverre velger Røe Isaksen den billigste og dårligste løsningen: å åpne for at fylkene selv kan etablere bytteordninger til yrkesfag – hvis de vil. Røe Isaksen velger ikke å innføre tilbudet over hele landet, han velger ikke å legge finansiering på bordet og han velger ikke å gi elever som angrer nye rettigheter.

Dermed har fortsatt elever som velger studieforberedende langt dårligere byttemulighet sammenliknet med de som går motsatt vei, som kan velge påbygging til generell studiekompetanse over hele landet. Røe Isaksens manglende evne til å gjennomføre det som kunne gitt Norge sårt tiltrengte fagarbeidere, kan i stedet resultere at vi får en skole med større forskjeller – der elever opplever ulike muligheter fra fylke til fylke.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!