Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre.

Vis bildetekst
Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

24-08-2018

Rødgrønn høst

«Jubeltall for Jonas» slo Dagbladet fredag fast på førstesiden og over to innsider. Avisens partibarometer viser at Ap i august øker oppslutningen med 6,3 prosentpoeng til 28,5 prosent. Hovedkonkurrenten Høyre faller med 2,9 prosentpoeng til 24,8 prosent.

Arbeiderpartiet gjør sin beste måling siden august i fjor og er på nytt landets største parti. Både Venstre og KrF er under sperregrensen på 4 prosent. Det gir et solid rødgrønt flertall på Stortinget med 92 representanter.

Partibarometret bekrefter tendensen i andre partimålinger. Gjennomsnittsberegninger for august fra Poll of polls gir Ap 26,4 prosent mot Høyres 25,5 prosent. Ap er i sakte framgang og nærmer seg fjorårets valgresultat på 27,4 prosent. Nå var det et veldig dårlig resultat for Ap. Etter vår mening bør derfor Ap vente med å slippe jubelen løs. Men partiet har lov til å glede seg over at en langvarig tilbakegang kan være snudd til en langvarig framgang mot neste valg.

Oppgangen skyldes at Aps velgere nå kommer ned fra gjerdet der de har sittet og betraktet Ap med kritiske øyne. Det hadde de grunn til. Ap gjorde seg helt bort i valgkampen. Partiet klarte ikke å vise at det var stor forskjell på Aps politikk og Høyre/Frp-regjeringens. Partiet har nå stort sett lagt Giske-saken bak seg og skjerpet den politiske profilen. Det måtte til for å få tidligere Ap-folk ned fra gjerdet.

Gjennomsnittet av august-tallene gir rødgrønt flertall med 89 mandater. Regjeringspartiene sliter. Høyre holder valgresultatet, men Frp er på vei ned. Venstre ligger under sperregrensen og må dermed konstatere at regjeringsdeltakelsen ikke har vært noen velgersuksess.

Kristelig Folkeparti ligger på gjennomsnittet for august så vidt over sperregrensen. Indre problemer og stadige diskusjoner om veien videre bidrar ikke til å få partiet trygt over grensen. KrF bør nå bestemme seg for om partiet skal gå til høyre eller til venstre, eller fortsette rett fram som et sentrumsparti.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!