Debatt

Prisen for politireformen

«Det er for tidlig å se alle resultatene av politireformen ennå, men vi kan allerede se noen. Etterforskningen er bedret.» Dette skrev statsminister Erna Solberg (H) i en kronikk i Dagsavisen for et år siden. Men mye tyder på at statsministeren var for rask med sitt suksesstempel.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nå får Øst politidistrikt kritikk fra Statsadvokaten i Oslo for at svært mange saker blir liggende på vent, uten etterforskning. Ifølge NRK har juristene som jobber med seksuallovbrudd og vold mot barn i gjennomsnitt 95 saker på vent. Tidsfristen for behandling av voldtektssaker overholdes ikke. Førstestatsadvokat Olav Helge Thue knytter dette direkte til gjennomføringen av politireformen. Politiet har måttet bruke mye ressurser på selve reformen, noe som har gått på bekostning av det øvrige politiarbeidet.

NRK har dessuten satt søkelyset på hvordan treg etterforskning resulterer i strafferabatt i hver femte straffesak. Eksemplet med en kvinne som anmeldte partneren etter 20 år med mishandling, for så å oppleve at det skulle ta fem år før saken ble avgjort, opprører. Fordi saken sto på vent lenge, ble straffen for voldsutøveren betydelig redusert. Jørn Sigurd Maurud, leder i Oslo statsadvokatembete har overfor NRK hevdet at mengden rabatter har sammenheng med omorganiseringen i politiet. Ressursbruken har vært underkommunisert, mener han.

Det er for tidlig å konkludere, men de kritiske stemmene om følgene av politireformen begynner å bli mange, også fra politiet selv. For Oslos del har debatten om gjengkriminalitet satt søkelyset på advarslene, både internt i politiet og fra Arbeiderpartiet, om at arbeidet med organisert kriminalitet risikerte å bli skadelidende under gjennomføringen av reformen. Politifolk rapporterer om at det forebyggende arbeidet har vært nedprioritert, og færre biler er ute. Vi vet ennå ikke om vi får et bedre politi før politireformen har fått virke, men om ikke reformen skal ende i skandale, må vi se en betydelig bedring. Regjeringen har undervurdert kostnadene av omorganiseringen. Og de som betaler prisen for dette nå er unge som kunne ha blitt fanget opp tidligere gjennom forebyggende arbeid, og voldsofre som opplever en langt tøffere tid etter anmeldelse enn nødvendig.

Mer fra: Debatt