I løpet av de 20 årene Putin har sittet ved makten, enten som president eller statsminister, har han tatt landet i klart autoritær retning. FOTO: KREML/REUTERS/NTB SCANPIX

I løpet av de 20 årene Putin har sittet ved makten, enten som president eller statsminister, har han tatt landet i klart autoritær retning. FOTO: KREML/REUTERS/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

14-03-2018

Post Putin

Å slåss mot Vladimir Putins autoritære styre er ingen spøk. Menneskerettighetsaktivist Vladimir Kara-Murza har overlevd to forgiftninger, i fjor og i 2015.

I et intervju med avisen The Independent sier han at han ikke kommer til å overleve et tredje drapsforsøk. Likevel kjemper han på. Denne uka besøkte han Civita for å snakke om søndagens presidentvalg i Russland. Det er ingen som tviler på at Vladimir Putin blir utropt til seierherre og Russlands president for seks nye år. Reelle utfordrere til makten er blitt effektivt fjernet.

Ingen må tro at søndagens valg sier noe om hvor populær Putin er i den russiske befolkningen, understreker Kara-Murza. Han ergrer seg over at utenlandske medier til stadighet gjengir meningsmålinger som konkluderer at Putin er hyperpopulær blant russere. For hvor mange tør å si hva de virkelig mener i et land der kritikere lever så farlig som i Russland? I stedet må Putins regime måles etter hva det foretar seg, sier Kara-Murza. Ville reelt populære myndigheter hatt behov for å kneble opposisjonen og forby demonstrasjoner?

I løpet av de 20 årene Putin har sittet ved makten, enten som president eller statsminister, har han tatt landet i klart autoritær retning. Frie medier er blitt stengt eller tatt over av staten, demonstrasjoner er blitt forbudt og organisasjoner som jobber for demokratisk frihet blir hindret fra å gjøre jobben sin gjennom den kraftig kritiserte loven om fremmede agenter. Valgene har gradvis blitt mer ufrie. Etter parlamentsvalget i 2011 og presidentvalget i 2012 fikk valgfusk hundre tusener sinte russere ut i gatene i masseprotest mot Putins jerngrep om makten. Myndighetene reagerte med hard maktbruk.

20-åringer i Russland i dag kjenner ingen annen statsleder enn Vladimir Putin. De har ikke opplevd reelt frie valg, sier Vladimir Kara-Murza. Likevel er det de unge som roper høyest om at nok er nok, og trosser demonstrasjonsforbudet før helgens presidentvalg. Det gir håp, mener han.

Putins gjenvalg er sikret. Samtidig er det sikkert at det vil komme en tid etter ham. Kara-Murza tror ikke lenger det er mulig å endre Russland gjennom valg. I stedet vil endringen komme plutselig og uventet. Da står demokratiforkjemperne klare.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!