Debatt

Populariteten kommer og går

Erna er på topp. Jonas er på bunn. Det mener velgerne om partiledernes innsats for partiet.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dagbladet presenterte lørdag en meningsmåling som må ha gledet Høyre like sterkt som den må ha skuffet Ap. Ipsos har spurt velgerne om de synes partilederne gjør en god, middels eller dårlig jobb for partiet. På topp troner Erna Solberg. 66 prosent mener at hun gjør god jobb som Høyre-leder. Jonas Gahr Støre har havnet i bunnsjiktet. Bare 21 prosent mener at Støre gjør en god jobb for Ap. Støre står like svakt i velgernes øyne som Venstre-leder Trine Skei Grande. Det er bare Une Bastholm fra MDG som med 12 prosent havner bak de to.

Støres rødgrønne kamerater gjør det derimot veldig bra ifølge målingen i Dagbladet. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar andreplassen med 47 prosent. På tredje plass kommer, hold dere fast, Bjørnar Moxnes fra Rødt. 43 prosent mener han gjør en god jobb for sitt parti. SVs Audun Lysbakken bør også være fornøyd med at 33 prosent mener han gjør en god jobb. Lysbakken blir imidlertid slått av Frp-leder Siv Jensen (40 prosent) og Knut Arild Hareide fra KrF (35 prosent).

Les også: Flertall for regjeringsskifte på ny måling

For Ap er den svake oppslutningen om Støre et nytt krisetegn. I mai i fjor mente 52 prosent av alle velgerne og 78 prosent av Aps egne velgerne at Støre gjorde en god jobb. Nå svarer bare 43 prosent av partiets velgere at han gjør en god jobb.

Årsaken til fallet i oppslutning er at det meste har gått galt for Ap fra mai i fjor til mai i år. Valgkampen gikk skeis. Valgresultatet – 27,4 prosent – er det nest dårligste siden 1924. Støre taklet ikke valgnederlaget på en god måte og han har ikke klart å plassere Ap som det mest synlige og viktigste opposisjonspartiet. Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes får god uttelling på målingen nettopp fordi de har vært svært tydelige i opposisjonsrollen.

Det er en klar sammenheng mellom partiledernes popularitet og oppslutningen om deres parti. Meningsmålingen i Dagbladet bekrefter det. Gjennomsnittet av partimålingene for mai fra Poll of polls viser at Høyre er det klart største partiet med 26,8 prosent. Når sola skinner på partiet, kaster det glans over lederen. Det samme gjelder for Trygve Slagsvold Vedum. Han vil stråle så lenge Sp holder det gode valgresultatet på over 10 prosent. Jonas Gahr Støre vil forsvinne i skyggen hvis ikke Ap snart finner formen.

Populariteten kommer og går i politikken. Det er ikke alltid slik at en populær politiker klarer å lede partiet til ny framgang.

Mediene skrev om «Jens-effekten» da Jens Stoltenberg og hans folk skjøv partileder Thorbjørn Jagland til side og gjorde Stoltenberg til statsminister i 2000. «Jens-effekten» var et blaff. Ved valget i 2001 gikk Ap på sitt største nederlag etter krigen. Det ble skrevet mye om en mulig «Erna-effekt» da Erna Solberg ble Høyres leder i 2004. Den uteble. I 2005 gjorde Høyre sitt dårligste valg i historien. Det ble også skrevet om «Jonas-effekten» da Jonas Gahr Støre ble valgt til Aps leder i april 2014. Effekten varte i ett år.

Partilederens popularitet er selvfølgelig ikke uviktig. Et parti vinner ikke valg med en upopulær leder. Men «trynefaktoren» er likevel mindre viktig for velgerne enn det vi skulle tro i vår moderne medietid.

Statsviteren Hilmar Rommetvedt har sett på meningsmålinger gjennom 30 år for å finne ut hva velgerne legger mest vekt på når de stemmer. Er det de politiske sakene, tilliten til partiene eller er det politikernes personlighet som teller mest? Rommetvedt fant at det ikke er «trynefaktoren» eller de politiske ledernes egenskaper som er bestem mende for velgernes valg. Ved alle stortingsvalg siden 1984 har sakene vært det viktigste for velgerne ved valg av parti.

Først på tredje, og siste plass, kommer «trynefaktoren» eller personfaktoren som grunn til at velgerne stemmer slik de gjør.

Også ved kommunevalgene betyr sakene mer enn personene. Særlig gjelder dette de store kommunene. I mindre kommuner der velgerne kjenner kandidatene bedre, betyr politikernes personlige egenskaper mer for velgerne når de skal bestemme seg for parti.

Svaret på Aps krise ligger neppe i å skifte ut Jonas Gahr Støre som leder med en mer populær politiker, hvis partiet har noen. Sakene og politikken er avgjørende for oppslutningen. Høyre må ikke tro at Erna Solbergs popularitet kan vinne valget for partiet. Høyre må levere nye saker, hvis partiet har noen.

Mer fra: Debatt