01-07-2016

Polen <3

Hvis vi vil ha deres never, deres spikerslag og deres kunnskap i våre barn, så får vi jaggu juble med dem, når Polen spiller fotball.

Folkens! I går var det EM igjen. Kvartfinale, Portugal mot Polen. I skrivende stund aner jeg ikke hvordan det gikk, selvsagt. Kjenner jeg verden rett våkna vel endelig Cristiano Ronaldo, han skåra sikkert tre mål på hodet og sutra litt over hardtspillende polakker i presserommet etterpå. Han måtte sikkert til krisemøte hos frisøren etter hattricket, som vanlig.

Men jeg heiet ikke på jålebukken. I går heiet jeg på Polen. På Ja-kub Błaszczykowskis finter og skudd. Jeg pustet lettet ut etter Łukasz Fabianskis redninger. Med like stor kraft som jeg heia på Island mot England.

Hvorfor? Fordi i år er vi alle Polen.

Om du er for eller mot EØS-avtalen, og uansett hva du måtte synes om import av arbeidskraft og ny konkurranse for norske håndverkere, er følgende sant:

Det bor nesten 100.000 polakker i Norge. Polakker er landets soleklart største innvandrergruppe. Polakker bygger våre hus, våre kontorer og våre veier, med til dels skammelig dårlige arbeidsforhold og korte kontrakter.

Kanskje er det polsklagte fuger mellom baderomsflisene dine. Kanskje er det en polakk som fikk kink i ryggen da hun bar to-tom, fire på et stillas da kontorbygget du nå sitter i ble satt opp.

Men polakker jobber også i akademia, i varehandel, på kontor, i administrasjon, med utdanning. Polakkene er over alt. Det er bare det at vi ikke alltid legger merke til det.

Heldigvis, eller dessverre, alt ettersom, likner polakker på nordmenn. Mange av oss kan fint spasere gatelangs i Krakow uten at noen tenker over at vi strengt tatt ikke hører hjemme der. På samme måte legger vi kanskje ikke merke til, i det daglige, hvor mange polakker som bor i Norge.

Men det er altså 100.000. Og i går spilte de kvartfinale i EM. Det burde være en glimrende anledning til å jobbe litt med holdningene våre. Skal vi være gode verter, så får vi dæven døtte meg være med å heie, når gjestene spiller fotball. Hvis vi vil ha deres never, deres spikerslag og deres kunnskap i våre barn, så får vi jaggu juble med dem, når Polen spiller fotball. Og hvem veit, kanskje vi etter hvert til og med lærer oss å uttale Jakub Błaszczykowski?

Det du veit, men ikke jeg veit i skrivende stund, er om Polens store helter greide å utmanøvrere Ronaldo og kompani i går. Men hvis de gjorde det, så er hansken herved kastet: I semifinalen, der bør alle gode krefter juble for Polakkene. Våre venner og kamerater.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!