Kultur

Poeten og biblioteket

Etter at en terrorist nå har klart å stenge en av Oslos viktigste kilder til kunnskap om verden, kan vi altså risikere å måtte betale når det åpner igjen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Ikke snu, ikke se deg tilbake, fortsett å gå, samme gate, samme vei», messer den svartkledde poeten Mazdak Shafieian. Han står på scenen på Øyafestivalen, i Deichmanskes lille litteraturtelt. Rytmisk og syngende leser han fra sitt langdikt «Antwerpen»; en sivilisasjonskritisk og poetisk vandring gjennom Paris' gater og Europas historie. Shafieian kom fra Iran til Norge i 2000 og bokdebuterte på norsk etter bare seks år. «Jeg er debutant på Øya, jeg trodde det skulle være et stort telt med 200–300 tilskuere. Men det går like bra her», sier Shafieian og smiler til oss 14 som sitter og hører på.

Deichmanske-teltet ligger som en liten oase i Øyas handlegate, som får et stadig større preg av sponsorgiganter og kommersielle virksomheter. Til og med førstehjelpsteltet er drevet av et privat ambulansefirma. Inne i bokteltet er det gode stoler å sitte i, aviser og blader å bla i, og et utvalg bøker og CD-er fra Deichmanskes fantastiske musikkavdeling. Her kan man låne med seg hjem Simon Reynolds flotte post-punk-historie «Rip It Up And Start Again», som har vært en av mine sommerbøker, i tillegg til Mazdak Shafieians ferske «Antwerpen» og debutsamlingen hans «Dyregravsmørke».

Deichmanske Hovedbibliotek er ett av mine favorittsteder i Oslo, ved siden av Øyafestivalen. I slutten av juni var jeg oppom og lånte en pose sommerbøker før jeg forlot byen. I helgen kom jeg tilbake til byen og dro for å levere bøkene tilbake. Men gatene opp mot Deichmanske var sperret. Og da jeg omsider kom fram, etter mange omveier, ble jeg møtt av plakater som opplyste at hovedbiblioteket var stengt på ubestemt tid. Eksplosjonen i sentrum hadde smadret fasaden på det ærverdige bygget, blåst inn vinduer og revet bøker ned fra hyllene.

I morgen starter valgkampen. Nå mens hovedbiblioteket ligger mørkt og folketomt, blir det spennende å se om Fremskrittspartiet vil fortsette å argumentere for sitt utspill fra tidligere i juli: Tvungen avgift for utlån av bøker. Oslo Frps Christian Tybring-Gjedde er en av forkjemperne for dette. Etter at en terrorist nå har klart å stenge en av Oslos viktigste kilder til kunnskap om verden, kan vi altså risikere å måtte betale når det åpner igjen.

«Her blåser vinden bakfra», fortsetter Shafieian sin opplesning, «og for hvert skritt vi tar fremover, slukker en gatelykt bak oss».

Mer fra: Kultur