ANNONSE

18-07-2011

Per, du lyver!

Lederen i Oslo SV mener at kriminal- og asylpolitikken i Norge er byrådslederen i Oslo sitt ansvar. Jeg skulle ønske det var tilfelle, for da hadde det kanskje blitt gjort noe.

Leder i Oslo SV, Per Østvold, ber byrådsleder Stian Berger Røsland droppe lettvinte løsningsforslag og ta ansvar for narkotikakriminaliteten som florerer i boligområdene på nedre del av Grunerløkka. Det er mildt sagt drøy lesning fra en politiker som ønsker å bli BU-leder i bydelen. Hele innlegget kunne blitt avvist med at Østvold bruker de seks første avsnittene på å skjelle ut byrådslederen og partiene Høyre, FrP, Venstre og KrF, for deretter å bruke de to siste på å foreslå det samme som disse partiene har etterlyst - mer politi og raskere utsendelse av kriminelle asylsøkere. At Østvold ønsker å distansere seg fra sin egen regjerings kriminal- og asylpolitikk er forståelig rett før et valg. Men når han er så til de grader uredelig, skal ikke hans påstander få stå uimotsagt.

For det første legger Østvold ansvaret for politi og rettsvesen hos byrådet i Oslo. Siste jeg sjekket lå ansvaret hos staten, med rett adresse hos Østvolds regjeringskollegaer ved justisminister Knut Storberget. Østvold mener narkosalget på Grunerløkka mer eller mindre er legalisert. Dette stemmer med justisministerens ordre om å nedprioritere blant annet å forfølge narkotikabrukere, utelivsvold, prostitusjon og tiggere.

Narkotikasalget langs Akerselva og Grunerløkka eksploderte etter regjeringsskiftet i 2005, og førte til at fortvilte beboere har tryglet om hjelp uten å bli hørt. Ved en rekke anledninger har blant annet nåværende byårdsleder Stian Berger Røsland, tidligere byrådsleder Erling Lae og Oslo Høyres leder, stortingsrepresentant Michael Tetzschner, etterlyst flere ressurser til politiet og mer synlig politi i Oslos gater. Det gikk så langt at Lae-byrådet foreslo å bevilge 200 millioner kroner fra Oslo kommunes budsjett til Oslo-politiet, noe som gjorde Storberget rasende.

Initiativet om å få vektere på Grünerløkka kom fra beboerforeningene på Grünerløkka, og ble fremmet av blant annet Høyre, men nedstemt av det røde flertallet med SV i spissen i bydelsutvalget på Grünerløkka. Høyre valgte å lytte til desperate beboere som opplevde at deres barns skolevei og lekeplasser var omgjort til et ukontrollert narko-marked, og nedre del av Markeveien ble kalt "Dopsgate" på folkemunne. Beboerforeningen og vekterne har gjort et fantastisk arbeid for lokalmiljøet. På tross av den rødgrønne regjeringen og de røde bydelsflertallets manglende prioriteringer.

Faktisk var det daværende finansbyråd, nåværende byrådsleder, Stian Berger Røsland, som ringte undertegnede som leder av Grünerløkka Høyre. Byråden lurte på hva som var galt med bydelsutvalget. Hans avdeling hadde bevilget ekstra penger til vektere på Grünerløkka og han var ikke vant til at bydelsutvalg takket nei til åpne pengesekker. Svaret var jo opplagt: SV styrer bydelsutvalget sammen med Arbeiderpartiet og Rødt. Disse sa nei til å hjelpe fortvilte beboere å bli kvitt narkotikasalget i boligområdene på nedre Grünerløkka.

Per Østvold viser til at politiet i Oslo tidligere i sommer startet en målrettet innsats mot narkomiljøet på ”Plata” utenfor Oslo S der politiet bruker ni millioner kroner ekstra av egne midler. Østvold velger bevisst å ikke nevne at aksjonen er en del av en femårsplan der kommunen bruker i tillegg 24 millioner på å blant annet opprette en ny mottakssentralt for rusmisbrukere der de får hjelp til avrusning, helsesjekk, behandlingsplass, komme seg hjem til egen bolig og reetablering i hjemkommunen. Høyres sosialbyråd Anniken Hauglie tok allerede i fjor initiativ til å nedsette en samarbeidsgruppe bestående av Rusmiddeletaten, Politiet, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Fransiskushjelpen, Blå Kors og Maritastiftelsen, med mål om å fjerne det åpne rusmiljøet på Plata. Dette arbeidet påvirker hele rusmiljøet i Oslo, også den åpne omsettingen av narkotika ved Akerselva. Byrådet gjør altså mer enn å rope på mer politi og er allerede godt i gang med nettopp det Østvold etterlyser – nemlig et tett samarbeid med politiet i Oslo, slik at det ryddes opp i miljøet.

Høyre er nemlig enig i at uten synlig tilstedeværelse døgnet rundt på nedre del av Grünerløkka er det ikke mulig å oppnå noe som helst. Det er også behov for å ta i bruk kraftige bøter til de som kjøper, og kriminelle asylsøkere må raskere ut av landet. Dette er faktisk de to eneste tingene Østvold foreslår, og begge tiltakene er det hans kollegaer i regjeringen som har ansvaret for. Østvold forsøker å få det til å se ut til at kriminal- og asylpolitikken i Norge er byrådslederen i Oslo sitt ansvar. Og for å være helt ærlig så skulle jeg ønske det var tilfelle, for da hadde det kanskje blitt gjort noe. Men frem til 2013 har dessverre SV og Arbeiderpartiet regjeringsmakten i Norge.

Oslo SVs leder velger altså først å legge ansvaret for den rødgrønne regjeringens feilslåtte politikk på byrådslederen i Oslo, for så å kalle utspill om mer synlig politi og raskere utsendelse av kriminelle asylsøkere for «lettvintheter», og avslutter med de samme «lettvinthetene» selv. Per Østvold mener det Høyre-styrte byrådet i Oslo ikke tar ansvar.

Per, du lyver. Og det tror jeg faktisk du vet godt selv.

Men svar gjerne på dette – dersom Høyre foreslår å bruke bydelens budsjettoverskudd på vektere til Grünerløkka på det første møtet i bydelsutvalget etter sommeren, vil SV stemme for dette da? Eller gjør dere som sist – stemmer nei, og så klager over at ingenting blir gjort?


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!