Debatt

Pensjonstaperne

Vi risikerer å få en betydelig andel fattige eldre i framtida dersom det ikke tas grep.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi liker kanskje å tenke at vi har de beste velferdsordningene i verden. Men Norges pensjonssystem er dårligst i Norden. På Melbourne Mercer Global Pension Index har vi det siste året falt ned på lista over land med best pensjon, kunne Dagens Næringsliv melde i forrige uke.

Det er tjenestepensjonen i privat sektor som gjør at vi kommer dårligere ut enn våre naboland. 1,4 millioner nordmenn har innskuddspensjon, der arbeidsgiver setter av en andel av lønna til pensjon. Arbeidsgiver er forpliktet til å sette av minst to prosent av lønna. Svært mange holder seg til denne minimumssatsen. Det betyr at gjennomsnittsarbeidstakeren med en slik ordning kan regne med å få under halvparten av lønnen sin i pensjon.

Mange som er unge nå går med andre ord en tøff alderdom i møte. Norske husholdningers høye gjeldsnivå gjør situasjonen ekstra prekær. Det vil åpenbart bli veldig vanskelig for pensjonister å betjene gjeld når inntektene blir halvert.

Et pensjonssystem som viderefører og potensielt forsterker klasseforskjeller fra arbeidslivet til pensjonisttilværelsen kan vi ikke si oss fornøyde med. Slik det er i dag er arbeidstakere prisgitt hvilken innskuddssats arbeidsgiverne ønsker å ta seg råd til. Vi kan ikke forvente at arbeidsgivere vil skru opp innskuddssatsene uten at det legges press på dem.

Ekspertene Dagens Næringsliv har snakket med anbefaler Norge å skru opp minimumssatsen for innskudd, i tillegg til å bedre mulighetene for sparing. Det rådet bør regjeringen følge. At vi kommer dårligst ut i Norden er dessuten et godt argument for å innføre pensjon fra første krone. Det er nettopp for personer i lavlønnsyrker, i deltidsstillinger og som har usikker tilknytning til arbeidslivet at pensjon fra første krone er viktigst. Det er også disse som har de dårlige innskuddsordningene som Norge nå får oppmerksomhet for.

Mer fra: Debatt