Debatt

Parken som har sommerstengt

Endelig er sommeren her! På tide å stenge folket ute av Tøyenparken. Der skal festivalene være.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Festivalen heter Miniøya, men den tar stor plass. I praksis innebærer helgas festival at Tøyenparken er stengt i over en uke. I år igjen. Plakatene med beskjed dukker gjerne opp helgen før:

«Vi lager Miniøya! Barnas egen festival. Deler av parken stenges tirsdag 5.6. til 14.6.», melder plakatene med smilefjes og ordlyden «Vi beklager ulempene dette medfører».

Ulempen med en avstengt park i sommervarmen er man ikke får brukt den.

Det hjelper lite å bo ved Tøyenparken når den er stengt en stor del av sommeren. Den store parken mellom Tøyenbadet og Munchmuseet som har blitt privat eiendom for en av verdens mest omtalte festivaler de siste årene. Og det skal den visst fortsette å være, med festivalglade oslopolitikers grønne velsignelse.

Les også: I stort format for de små på Miniøya

Seinere i sommer er det Øyas tur. Da blir parken stengt enda lenger, i nesten tre uker i perioden 30. juli til 16. august. Øyafestivalen er fin å ha for Oslo. Jeg har vært på Øya selv i de fleste årene etter at den flytta til byen fra Kalvøya.

Problemet med en stor festival som Øya er at den eier Tøyenparken i tre dyrebare sommeruker. Festivalene tar parken fra befolkningen i denne delen av byen, på fineste høysommer, den tida på året vi skulle hatt mest glede av den.

Tøyenparken er den grønne lungen i nærområdet for sentrumsbydeler som huser over 100.000 innbyggere. Dette er den eneste parken, slik parker skal være, med boltreplass, benker, skyggefulle trær, fugleliv, som har plass til solbaderne, grillfester på rekke og rad, yogier og joggere i flokk. Bortsett fra de fire ukene av en kort norsk sommer – da den er avstengt for allmennheten. Da er dette dyrebare grønne området på østkanten overlatt til noen få – som tjener gode penger på den også.

At et offentlig område beregnet for fri ferdsel er stengt av i høysesongen for friluftsliv er uholdbart. Og etterhvert som Øya vokser, står sperringene der stadig lenger.

Politikerne i Oslo har gladelig overlatt denne grønne lungen til festivalene, med henvisning til Tøyenløft, vekst og folkeliv. Nå har byrådet gitt Tøyenparken til Øya for fem nye sommere. Å få en hel park er gull for Øya.

Oslo-politikere er veldig flinke til å snakke om at grønne lunger er vesentlig for livskvaliteten i hovedstaden. Samtidig savner vi svar på hvor folk som ikke går på festival skal gjøre av seg når Tøyenparken er okkupert. Det er ikke alle som har hytte på Hvaler.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I nabolaget er Sofienbergparken fullstappa fra før. Kuba og lille Birkelunden også.

Selv Miljøpartiet De Grønne, partiet som har programfestet at parker er veldig viktig, synes det er greit at Tøyenparken er stengt i lange deler av sommertiden.

For oss som bruker Tøyenparken til det den er ment å være, som park, er ikke festivalokkupasjonen like ålreit.

Presset på Tøyenparken er stort. Behovet for parken kommer til å øke i årene framover. Hvor mange som bruker parken har ikke Oslo kommune tall på. Bymiljøetaten henviste meg heller til Tøyenløftet da jeg spurte om tall. Den som bor i nærområdet vet at Tøyenparken er mye brukt, hele året. Dette er Oslo østs lille Central Park – når festivalscenene ikke står der og ruver.

Politikerne som overlater parken til festivalene, bryr seg lite om at Tøyenparken er den eneste grønne lungen i denne delen av byen – fra Etterstad til Grünerløkka, fra Ekebergskråningen til Sinsen.

Like ovenfor parken bygges Ensjøbyen, en ny bydel uten en eneste park. Der definerer de balkongene som uteplass, så eiendomsutviklerne slipper å tenke grønne lunger. Der har borettslagene dessuten begynt å gjerde inn grøntområdene som egentlig skal være for allmennheten.

Les også: Naboer reagerer mot ny Øya-kontrakt

Det bor i dag godt over 50.000 i bydel Grünerløkka. Bydel Gamle Oslo har også mer enn 50.000 innbyggere, og er den bydelen som forventes å øke mest i hovedstaden de neste ti årene. Parken deres er det dyrebare området ved Tøyenbadet. Parkanlegget som byr på skråninger med mulighet til å sitte i sola og se utover hele byen. Her kan hvem som helst henge, sove, lese, leke, sløve i skyggen.

Det finnes noen grønne sletter ved Hasle og Valle, men de er omringet av bygårder, eller invadert av canadagjess.

Utenfor Botanisk Hage – naturmuseet med en liten skråning hvor besøkende kan slenge seg nedpå – skal en flerbrukshall bygges på en karrig grønn flekk som cricketspillere gjerne bruker.

Det er ikke plass til dem på Ola Narr, den grønne pletten mellom Carl Berners plass og Tøyenbadet. På Ola Narr er det allerede trangt nok, og spesielt når det er festival og sola skinner. Det er knapt plass til å spille kubb her når Øya låter i bakgrunnen. Et annet grønt felt på Ola Narr er avsatt til hundedressur. Der kan den løpe en tur, som liker å bli overfalt av en leken firbeint eller to.

Byrådet har overlatt Tøyenparken til Øyafestivalen, uten å stille særlige krav til riggetid og arealbruk. Det er fritt fram til å sperre av.

Samtidig lar Oslo kommune et stort område rett bak Tøyenbadet stå inngjerdet og utilgjengelig for allmennheten, under festivalene som i resten av året. Dette området kunne vært åpnet for dem som ikke går på festival, hadde byrådspolitikerne sett seg litt rundt, satt publikums behov parkliv litt høyere.

Les også: Større bane og mer badetid

Det er Oslo byråds ansvar å sørge for at byens befolkning har tilgang til grønne lunger. De kommer ikke av seg selv.

I stedet lar Oslos politikere eiendomshaiene styre utviklingen. Hvor opptatt selskaper som Selvaag og Ferd er av parker kan man se i nye bydeler som Ensjø, Hasle, Storo.

Snart er det Økern sin tur til å bli utviklet. Vil politikerne kreve at det blir en skikkelig park der, eller blir området enda en høyhusjungel?

Parkene tilfører en livskvalitet i storbyen man ikke skal undervurdere. Problemet er ikke at vi har for mange av dem her i byen.

Etter at Øya fikk Tøyenparken har debatten om hvor en stor festival bør være forstummet helt. Selv om den vokser både i omfang og omkrets.

Spørsmålet er hvor en svær festival som Øya kan ha plass. Hva med en øy?

Les også: Holmlia Yacht Club vil riste liv i Søndre Nordstrand (DA+)

Mer fra: Debatt