Debatt

Pakkeforløp passer ikke for psykisk helse

Nordmenn med psykiske lidelser går en mørk høst i møte.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Helseminister Bent Høies pakkeforløp innenfor psykisk helse er på vei til å bli satt ut i livet fra og med høsten av. Med denne reformen vil folk med samme psykiske lidelser få samme behandling. Høie mener at pakkeforløp for kreft har vist seg å gi gode resultater og at man må gjøre det innenfor psykisk helse. Å ikke skille mellom psykisk og fysisk helse er et varselskudd for at helsereformene til regjeringen er på feil vei. Å brekke en arm følger en tydelig årsak og virkning. Om du har brukket armen, har du slått den – altså en tydelig årsak-virkning. Slik er ikke tilfelle med psykisk helse. Grunner til anoreksi eller angst kan være mangt. Å svare med et standardisert pakkeforløp på psykiske lidelser når vi vet at forskjellige personer med lik psykisk diagnose trenger forskjellig behandling er skremmende.

Pakkeforløpet viser seg også å være etterprøvbart dårlig. I Danmark har allerede pakkeforløpene for psykisk helse rullet inn i helsevesenet. De danske psykiaterne Torben Heinskou og Francisco Alberdi utrykker skepsis til at pakkeforløpene ikke blir tilpasset den enkelte i et intervju med Dagens medisin. De sikter til at tyngden til behandlingen ikke skal lene seg mot diagnosen, men skal ligge på bakgrunn, sosialt nettverk eller tidligere behandling. Dette er problematisk ettersom at diagnosen – og ikke bakgrunnen til pasienten – legger grunnlaget for pakkeforløpet til regjeringen.

Høie argumenterer for at et pakkeforløp vil være besparende og effektiviserende. Det virker som om regjeringens kutt i milliardklassen til Norges rikeste går på bekostning av behandlingen for psykisk helse. For Arbeiderpartiet og meg handler det om at folk med psykiske lidelser får en verdig og god behandling og ikke billige og dårlige pakkeforløp.

Ungdata-undersøkelsen retter bekymring mot at fremtidsoptimismen faller med «generasjon prestasjon». Det er derfor viktigst å drive med målrettete tiltak for å forebygge psykiske lidelser blant ungdom. Arbeiderpartiet foreslo i 2015 å integrere kunnskap om psykisk helse i skolen, samtidig som Høyre og Frp stemte mot. De kommer heller med pakkeforløp som en dårlig «quick-fix».

Mer fra: Debatt