Debatt

På yrkesstoltheten løs

«Har du ingen utdanning?» Spørsmålet kommer ofte. Da føler jeg meg av og til litt liten, men heldigvis ikke i fare for å miste jobben, slik ansatte i 2.000 bedrifter i anleggsbransjen nå kjemper mot.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg var i praksis i full jobb som frilanser i lokalavisen, redaktør for byens russeavis og 3. divisjonsspiller i fotball den våren jeg avla eksamen på videregående. Planen var å begynne på journalistutdanning til høsten, men så ble jeg kalt inn på kontoret til avisens sjefredaktør. Han satt der ved skrivemaskinen, plassert på et bord bak dataterminalen (vi hadde ikke fått PC-er ennå), og rev opp et ark og viftet det foran øynene mine. En kontrakt. Fast ansettelse.

Jeg var akkurat fylt 19 år, og husker det fortsatt som en av de lykkeligste dagene i mitt liv. For en gutt som hadde vokst opp i blokka nærmest jernbanelinjen, uten mye penger, føltes det som en lottogevinst å komme rett til pengene, erfaringen og jobbdrømmen uten studielånet. Jeg erkjenner at et høyere utdanningsnivå har vært viktig for å bli kvitt sosiale forskjeller i samfunnet, men for meg var det et riktigere valg å klare meg selv fra den dagen jeg fikk sjansen.

Siden har jeg sugd til meg inntrykk, inspirasjon og læring gjennom utallige arbeidssituasjoner, akkurat som jeg tror min morfar, fiskeren og småbrukeren, og min farfar, skraphandleren, også gjorde i sin tid. De var hardtarbeidende rollemodeller for en liten gutt. I Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening har jeg tatt kurs og lært av andre. 23 år etter kontraktsmøtet på redaktørens kontor, er jeg så heldig at jeg blir invitert til konferanser og mediebedrifter for å fortelle om det vi har fått til i Dagsavisen.

Men tenk om erfaringen plutselig var verdt null og niks? Sånn er det for Bent Arne Aasli og ansatte i 2.000 bedrifter i anleggsbransjen som står i fare for å miste godkjenningen de trenger. I forrige uke skrev Klassekampen om Aasli som har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen at han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng. «Nye utdanningskrav gjør at Aasli og mange av hans mest erfarne kolleger blir avskiltet til sommeren. Nå skal antall år på skolebenken avgjøre hvem som kan få oppdrag», skrev Klassekampen.

«Jeg har ikke mye skole å skryte av, fikk bare tatt ungdomsskolen før jeg begynte å jobbe. Men, jeg skaffet meg fagbrev og har jobbet med alle typer oppdrag i vann og avløp i 30 år. Jeg har solid real-kompetanse». (…) «At jeg plutselig ikke skal være kvalifisert fordi jeg ikke har ingeniørutdannelse, gjør meg forbannet. Det går på yrkesstoltheten løs», sa Aasli. Det er ikke vanskelig å forstå for en skarve bladfyk med passelig gode karakterer fra videregående skole. God fredag!

Mer fra: Debatt