Debatt

På vei mot partitoppen

Bergenseren Harald Schjelderup kan bli ny nestleder i Ap.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Etter at byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) denne uka sa farvel til bergenspolitikken spekuleres det i Ap om hvor hans vei går videre. Valgvinneren fra kommunevalget har ikke tenkt å gi seg med politikk. Schjelderup vil ta steget opp fra lokalpolitikken til rikspolitikken.

Jonas Gahr Støre ønsker ham velkommen. Støre sa til BT at han ser for seg Schjelderup i en nasjonal rolle i partiet. Med den uttalelsen satte Støre fart på spekulasjonen om Harald Schjelderup som ny nestleder, hvis partiet bestemmer seg for å velge ny nestleder etter Giske på landsmøtet til våren. Partiets vedtekter bestemmer at det skal være like mange kvinner og menn i ledelsen. Hvis partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik fortsetter, må det derfor velges en mann etter Trond Giske. Det kan bli Harald Schjelderup (50).

Harald Schjelderup passer politisk Støre som hånd i hanske. Han er som Støre en samarbeidets mann. I byrådet i Bergen har han klart å få til et godt samarbeid med KrF og Venstre uten å støte fra seg venstresiden. Med Schjelderup som førstekandidat ved kommunevalget i 2015 fikk Ap et sterkt resultat på 37,8 prosent. Det gjorde ham til en av Støres betrodde menn.

Som medlem av Aps sentralstyre støttet han Støre i oppgjøret med Trond Giske, uten å legge seg ut med noen av fløyene i det bitre interne oppgjøret sist vinter. Han har et godt forhold til fagbevegelsen og han er likt av folk både i og utenfor partiet. Schjelderup ble medlem av Ap i 1989 og han har i motsetning til Støre gått gradene i partiet. Han sosiale bakgrunn er også annerledes enn Støres. Hans far døde tidlig og han vokste opp med en hardtarbeidende alenemor.

Schjelderup har hatt flere jobber i næringslivet. Dessuten har han vært styreleder i Brann. Det kommer godt med i Bergen. Men kanskje ikke i Oslo og Trondheim der Vålerenga og Rosenborg er Ap-folks fotballklubber. Det er i disse to byene det vil bli motstand mot et eventuelt forslag på Schjelderup.

Oslo Ap jobber i det stille for at byrådsleder Raymond Johansen skal bli ny nestleder. Det er ingen tvil om at Oslo-partiet har en god kandidat i Raymond. Han er en utmerket byrådsleder med solid bakgrunn i Ap som tidligere partisekretær. Raymond Johansen har forutsetninger for å bli partileder den dagen Støre gir seg. Problemet er at han kommer fra Oslo. Samtlige partiledere i etterkrigstida har kommet fra Oslo-miljøet. Det har ført til at Ap siden 1981 med to unntak, Thorbjørn Berntsen og Jens Stoltenberg, har valgt nestledere med bakgrunn fra andre steder i landet. Nestleder Hadia Tajik er fra Rogaland. Distriktene er derfor representert i dagens ledelse. Det argumentet er neppe sterkt nok til åpne for valg av Raymond Johansen. Med Raymond og Jonas i toppen vil Oslo-dominansen etter manges mening bli for sterk.

I Trondheim er det et ønske at Trøndelags tomme plass i partitoppen skal fylles med en ny trønder. Fylkesordfører Tore O. Sandvik kan være en kandidat med sin solid partibakgrunn og gode forhold til fagbevegelsen fagbevegelsen. Han har også en solid partibakgrunn. Trønderne nevner også stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol. Men skal Kjerkol velges må Hadia Tajik ut. Det kommer ikke til å skje. Tajik er ikke typen som trekker seg frivillig uten kamp. Det kommer ikke til å bli en maktkamp mellom de to kvinnene på landsmøtet til våren.

Jeg har også hørt noen nevne stortingsrepresentant og tidligere partisekretær Martin Kolberg. Folk i Ap er ikke i tvil om den solide partiveteranens ideologiske ståsted. Martin Kolberg står støtt på arbeiderbevegelsens kjerneverdier og samarbeid med fagbevegelsen. Han var en av arkitektene bak det rødgrønne samarbeidet. I dag er det for få «kolbergere» i ledelsen av Ap.

Det blir en diskusjon om Ap egentlig trenger en ny nestleder. I mesteparten av sin historie har Ap holdt seg med en nestleder. Ordningen med to nestledere har vært et grep for å løse en strid. Etter valgnederlaget og all uroen i partiet er det trolig fornuftig å velge to nestledere. Partiet har nok av folk å ta av.

Mer fra: Debatt