Kultur

På Tuvalu er det Earth Hour hver dag

I rike Norge slår vi stolt av lysbryteren for en times Earth Hour, tenner noen stearinlys og kjøper oss god samvittighet for resten av året. På lavtliggende Tuvalu mørkelegges øyene fra midnatt til morgengry, hver dag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.



I hovedstaden Funafuti opplevde tuvalerne en ekte ovenfra og ned tilnærming til Earth Hour da øyas strømgenerator ble skrudd tvert av. Dette er imidlertid ikke noe eksepsjonelt. På Tuvalus ytre øyer skrus strømgeneratorene av hver dag fra midnatt til morgengry.

Vi var, som mange av våre tuvalske venner, litt overrasket da vi hørte at Earth Hour ikke var en frivillig lysbryteraktivitet, slik vi er vant med i Norge. Her hadde ingen noen ting de skulle ha sagt da bryteren på strømgeneratoren ble skrudd av.

Til tross for at mange tuvalere verken visste at- eller hvorfor strømmen gikk, var det ingen som marsjerte i gatene. Strømbrudd er nemlig ikke bare en årlig event her på Tuvalu. Om man lever på en isolert øy som er fullstendig avhengig avhengig av oljeimport for å drive dieselgeneratorene sine, må man simpelthen bare lære seg å spare.

Spesielt gjelder dette Tuvalus åtte ytre øyer, hvis eneste transportmulighet og forsyning kommer med et lite lasteskip – ofte bare en gang i måneden. Skipet bærer med seg mat, materialer, drivstoff og alt annet som alle øyene på den aktuelle ruta måtte trenge, i tillegg til passasjerene. Øyene har, med andre ord, ikke ubegrenset med diesel til å lage strøm av - og derfor mørkelegges de fra tolv om kvelden til seks på morgenen.

Da vi spurte vår venn Aloseta Toamatagi fra øya Nukulaelae om hva oljeland som Norge bør gjøre for klimaendringer og for utviklingsland spesielt, sa han at han ønsket at Norge burde hjelpe innbyggerne på Nukulaelae ved å gi dem solpaneler, slik at de kunne produsere strøm uten diesel eller annet drivstoff.

- På den måten kan vi sikre oss en mye mer pålitelig kilde til energi, sa han.

Selv om innbyggerne på Tuvalu ikke fikk muligheten til å vise sitt engasjement for klimaet selv i årets Earth Hour, vet jeg ikke hvor mye forskjell denne ene timen i året egentlig gjør for dem. Her vet folk allerede godt hvordan man kan klare seg uten topp tilgang til elektrisitet, hva slags konsekvenser overforbruk av strøm, diesel og alt annet kan ha og har allerede og de har mange tanker om hvordan man kan gjøre ting bedre.

Mer fra: Kultur