Debatt

På tide med vaksinepåbud

Tre tilfeller av meslinger i Norge fikk Folkehelseinstituttet til å slå alarm denne uka. Før vaksinen mot meslinger kom i 1969 døde mellom fem og ti norske barn av sykdommen hvert år.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder om at mer enn 20.000 mennesker ble rammet av sykdommen i Europa i 2017. 35 døde. Blant årsakene til at stadig flere smittes er vaksinemotstand. Myten om at MMR-vaksinen, som små barn får tilbud om ved 15 måneders alder, kan føre til autisme har skapt frykt. I tillegg spres konspirasjonsteorier om helsemyndighetenes økonomiske interesser i massevaksinasjon, og vranglære om at barn må gjennom visse barnesykdommer for å bli robuste.

Smittevernoverlegen i Oslo kommune, Tore W. Steen, mener det er på tide å diskutere et påbud om å delta i barnevaksinasjonsprogrammet. Det er god grunn til å støtte dette. Folkehelseinstituttet viser til at vi har høy deltakelse i dag, og ønsker at vaksinasjonsprogrammet skal være frivillig, så lenge det er mulig. Mer informasjon må ut til folket, mener de.

Vi er enig i at det er nødvendig å øke informasjonsgraden. Men det er i seg selv ikke nok. Når enkelte foreldre avviser myndighetenes informasjon og velger å tro på konspirasjonsteorier framfor å trygge sine egne barn, må myndighetene sette barnas beste foran foreldrenes mulighet til å velge.

Konsekvensen av at foreldre lar være å legge til rette for at barn får vaksiner kan bli fatale, ikke kun for disse barna, men også for mennesker som ikke kan ta vaksinen, og for barn under 15 måneder som ennå ikke er vaksinert. I Frankrike og Italia blir vaksinering nå obligatorisk. Italia er et av landene som WHO mener ikke har klart å følge opp meslingutbruddene godt nok. Norge må ikke la høy vaksinasjonsgrad bli en hvilepute. Når foreldre ikke velger det beste for barna, må myndighetene gripe inn.

Mer fra: Debatt