Debatt

På leting etter sakene

Nei til oljeboring i nord kan løfte Arbeiderpartiet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ap stamper i politisk motvind mot helgens landsmøte. Snittet av meningsmålingene i mars er under valgresultatet i 2017. Ap ble valgvinner ved kommunevalget for fire år siden med 33 prosent. Lokale målinger viser at partiet denne gangen ligger an til å bli taper med 25,5 prosent. Storbyene som Ap vant sist, står i fare for å gå tapt for partiet. Mange Ap-velgere har satt seg på gjerdet eller gått over til de andre partiene på venstresiden. Skal Ap vokse mot 30 prosent må lekkasjen av velgere til Rødt, SV, Sp og MDG snus til pluss.

Ap trenger å fornye politikken. Partiets prosjekt er utydelig. Landsmøtets utfordring blir å få partiet til å skinne. Landsmøtet må heise noen flaggsaker som engasjerer. Partiet må gjenvinne eierskapet på områdene helsepolitikk, arbeidsliv, sysselsetting og skattepolitikk som gikk tapt ved stortingsvalget. Det er også avgjørende at Ap kommer opp med en distriktspolitikk som kan ta opp konkurransen med Sp om velgerne. Partiet trenger en innvandringspolitikk som klart skiller seg fra Frps politikk.

Det er viktig å få på plass en mer radikal klima- og miljøpolitikk. I mange velgeres øyne er Ap et tradisjonelt oljeparti. Et nytt vedtak om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja kan forandre på den oppfatningen.

Oljekompromisset fra landsmøtet for to år siden bør skrotes. Det er ikke en velger som forstår hva det går ut på. Foran helgens landsmøte ligger det an til at et flertall av utsendingene kan stemme sammen med AUF om å si nei til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Med et nei til oljeboring i dette området vil Ap kunne hevde seg i konkurransen med SV og MDG om miljøvelgerne, ungdommen ikke minst. Et nytt ullent oljekompromiss eller utsettelse av spørsmålet til landsmøtet om to år, vil være et nederlag for de klimaengasjerte i partiet.

AUF vil sørge for at det også blir en het debatt om Norges stilling til FNs atomvåpenforbud. Da spørsmålet var til behandling i Stortinget, støttet Ap Solberg-regjeringens linje om ikke å signere FN-traktaten. AUFs holdning har støtte fra partiets velgere. Ifølge en meningsmåling Norsk Folkehjelp har foretatt, mener 85 prosent av Aps velgere at Norge bør undertegne FN-traktaten om et forbud mot atomvåpen.

Landsmøtet vil neppe følge velgerflertallet. Partileder Jonas Gahr Støre vil sterkt motsette seg et vedtak om å støtte et slikt forbud mot atomvåpen. I denne saken får han det som han vil. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kan puste lettet ut på gjestebenken.

Det er mange i Ap som mener at partiet også trenger å fornye ledelsen og ikke bare politikken. Det skjer ikke nå. I hovedsak blir det gjenvalg over hele linja. Bjørnar Skjæran fra Nordland får den ledige jobben som nestleder etter Trond Giske. Det er et godt valg. Med sin bakgrunn som gårdbruker og sin brede lokalpolitiske erfaring, har han kontakt med grasrota. Det trenger dagens Ap.

Mer fra: Debatt