28-09-2018

Overmoden lojalitet

Ni landsomfattende organisasjoner har skrevet brev til statsminister Solberg og oppfordret henne til å "ta grep" for å gjennomføre "Stortingets vilje" - med henvisning til det de kaller de fem viktigste "pilarene" i norsk rovviltforvaltning. I det ligger det indirekte en lojalitetserklæring uten forbehold. Det er ganske raust.

Det er ganske raust fordi de "forlikene" som ligger i bunnen, er basert på et knepent stortingsvedtak fra 1997 som godkjente opprettelsen av et kjerneområde for ulv. Med den begrunnelse at det var nødvendig for å oppfylle en påstått forpliktelse etter Bernkonvensjonen til å bygge opp en egen norsk ulvebestand.

Fire år senere klarte norske miljøbyråkrater å innbille en norsk domstol at Norge ALDRI hadde fortolket Bernkonvensjonen dit hen at vi hadde slike forpliktelser. Men få uker tidligere hadde Høyre skiftet side i rovviltpolitikken. Og i stedet for å innkassere en forsinket seier som frukt av Eva R. Finstads sterke prinsipielle oppgjør med jukset i 1997, solgte partiet sin sjel for å komme i regjering. Og vi fikk Børge Brende.
Som klarte det mesterstykke å omgå det faktum at Norge hadde gjort helomvending i sin fortolkning av Bernkonvensjonen - for så å innlede sin nye rovviltmelding med ordene "hovedlinjene ligger fast".

Dette er det egentlige grunnlaget for norsk ulveforvaltning i dag. Situasjonen roper ikke akkurat på nye forlik om forlikene. Den roper på en opprydning og klargjøring: Parlamentarisk gransking.

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!