Kultur

Overgrepene

Europas nåværende turbulente økonomiske klima har ført til en økning i populistisk anti-rom-språkbruk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fordi vi i Norge ikke har tatt et oppgjør med våre egne overgrep mot rom, står vi som samfunn i fare for å gjøre stadig nye overgrep og bidra til marginalisering og utstøting av mennesker fra denne minoriteten, slik det skjer daglig mange steder i Europa. Romfolket var ved lov utelukket fra Norge mellom 1927 og 1956 og norske myndigheter avviste en gruppe rom med norske pass før krigen. Mange ble drept i konsentrasjonsleire.

Nyheten kom på NRK-nyhetene midt i valgkampen; Statens vegvesen vil støpe fast enda større kampesteiner under Sinsenkrysset for å hindre at bostedsløse slår seg til der. Filmsnutten som ledsager innslaget viser romfolk som ligger og sitter blant steinene. Jeg husker sjokket jeg fikk da en 72 år gamle kvinne ble filmet liggende under en dyne, blant steinene, første gang et filmteam beveget seg inn under Sinsenkrysset. Representanten fra Vegvesenet forklarte på Dagsrevyen at det ikke nytter med gjerder, og at det ikke har vært tilstrekkelig at det ligger kampesteiner der. Derfor skal enda større kampesteiner støpes fast, slik at de ikke kan flyttes på for å lage soveplasser for mennesker. Det vises til bydelsoverlegen. Innslaget sluttet brått og ukommentert.

Tankene sveiper tilbake til da Ruskengeneralen i Oslo i 2011 på Dagsrevyen viste filmteamet rundt samtidig som teltene til en gruppe rom ble revet. Ruskengeneralen forklarte at de ofte ba om å få beholde tingene sine. Han forklarte videre til seerne at det var best å ta de personlige eiendelene og bare kaste dem, for da ble det ikke like lett å vende tilbake. I innslaget var menneskene filmet på avstand, mens vi så nærbilder av klær og soveposer som ble samlet opp som søppel.

I en artikkel i Time Magazine, «For Europe‘s Roma, Racism gets worse in tough economic times», leser jeg om hvordan solen steiker på tusener av fattige rom i kø for å få vann. Dette skjer 2. august 2013 i byen Ozd i Ungarn. Det er kjempevarmt og behovet for vann er stort, men en lokal borgermester har stengt ned en offentlig vannpumpe som de fattige i slummen er avhengige av. Han anklager rom for å sløse med vannet. Etter flere dager griper regjeringen i Ungarn inn og beordrer vannpumpen åpnet.

I artikkelen pekes det på at denne episoden bare er den siste i rekken av diskriminerende hendelser rettet mot rombefolkningen i Europa. Europas nåværende turbulente økonomiske klima har ført til en økning i populistisk anti-rom-språkbruk, samtidig som også myndigheter leter etter syndebukker som kan bli målskive for utbredt misnøye i befolkningen. Men hvorfor i Norge?

Mer fra: Kultur