Kultur

Oslo som klimaeksempel

Skal byregjeringen lykkes, må de ha velgerne med seg også når endringene gjør vondt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oslo har fått en ny byregjering. Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne og SV har framforhandlet en offensiv plattform, og visjonen er at Oslo skal bli Europas miljøhovedstad. Mye positivt har skjedd på miljø- og klimaområdet i Oslo de siste årene. Vi har et godt kollektivtilbud, effektiv avfallshåndtering, klimautslippene går ned. Men det går for sakte til å nå klimamålene og å hindre en global oppvarming på mer enn to grader. Man trenger ikke å være dårlig for å bli bedre. Tvert imot. Det er et godt utgangspunkt for å bli best.

Den nye byregjeringen har satt seg ambisiøse mål. Klimagassene fra Oslo skal reduseres med 50 prosent innen 2020 – og 95 prosent innen 2030 (sammenlignet med 1990-nivå). Så ambisiøse mål betyr at man ikke bare kan gjøre mer av det som er klimavennlig, for eksempel mer effektiv kollektivtrafikk og flere og bedre sykkelveier. Man må også gjennomføre tiltak som mer effektivt begrenser utslippene. For å nå offensive klimamål må biltrafikken reduseres og nødvendig transport må slippe ut så lite CO2 som overhodet mulig. Bilfrie soner og færre parkeringsplasser er opplagte virkemidler.

Det står klart i den nye plattformen for Oslo at prosjektet for å få hovedstaden fossilfritt, bare kan lykkes i et tett samarbeid mellom innbyggere, næringsliv, organisasjonsliv, staten og kommunen. Men det tok ikke mange minuttene etter at den nye politikken var presentert, før alle innvendingene og motkreftene kom på banen. Nå blir det store spørsmålet om man kan lykkes i å mobilisere det store flertallet av Oslos borgere til en felles innsats for klima- og miljø. Selv om Miljøpartiet har gjort et svært godt valg i Oslo er det ikke et flertall av Oslo-folk som har stemt for en radikal omlegging til en tilnærmet nullutslippsby. Men er det likevel mulig å gjennomføre omfattende klimatiltak med folk flest – og ikke mot dem? Ja – det er det!

At vi klarer å engasjere den jevne Oslo-borger i klimaspørsmål er en svært viktig forutsetning for å få til det grønne skiftet. Vi trenger fortsatt kunnskap om utslipp, klimaendringer og hvordan ekstremvær truer verdier i byen vår. Men vi trenger også kunnskap om hvordan folks holdninger og handlinger kan endres. Nå må samfunnsforskere og psykologer som har kunnskap om hvordan vi lykkes med endringsprosesser på banen.

Å unngå farlige klimaendringer forbinder de fleste med at de må forsake noe de er vant til og som de setter pris på. Men å be folk om å slutte å gjøre en hel masse som i dag er en del av hverdagen, er et dårlig utgangspunkt for å vinne folks forståelse og interesse for å bidra. Fra psykologisk forskning vet vi at folk frykter tap mer enn de verdsetter vinning. Samtidig vet vi at budskap som har lokal tilknytning og budskap om gevinst, gir høyere engasjement for klimatiltak.

Vi som bor i Oslo setter nærhet til fjorden og marka høyt. Det er et godt utgangspunkt å koble en klimasatsing til det vi allerede setter pris på. I tillegg er det viktig at alle mulighetene til å drive innovasjon og byfornyelse knyttes nært til en klimasatsing og at det grønne skiftet blir moderne og framtidsrettet. Det finnes mange eksempler på byer som har hatt et traurig utgangspunkt som kan inspirere. Bilbao reiste seg fra å være en sliten og gammeldags industriby til å bli et moderne og innovativt sentrum i Spania.

Alle mulighetene Oslo som Europas miljøhovedstad gir, kan visualiseres. Framtidas Oslo kan vises fram gjennom utstillinger der publikum selv kan simulere hvordan trafikkendringer – færre biler, flere sykler – eller motsatt – påvirker køer og lokal forurensning. Hvordan ekstremvær vil true byen vår med flom, overvann og kapasitetsproblemer på kloakk og drikkevann kan øke forståelsen for at vi må unngå global oppvarming på mer enn to grader. Det er ille nok det som det uansett er for sent å forhindre.

Å gjennomføre klimapolitikken det forrige byrådet allerede har foreslått i Oslos klima- og energistrategi, og de store ambisjonene til den nye byregjeringen, vil kreve raske og dyptgripende endringer på mange samfunnsområder samtidig. Det er i stor grad upløyd mark for politikere. En klar forutsetning for å lykkes, er at de har velgerne med seg også når endringene gjør vondt. Da må Oslo-folk begeistres og byens politikere må klare å tegne et attraktivt bilde av hvordan det vil være å leve og bo i et lavutslippssamfunn.

Mer fra: Kultur