Nyheter

Oslo må bli mer barnevennlig

De siste årene har Oslo hatt en sterk vekst i barnebefolkningen. Dette reflekteres imidlertid ikke i utformingen av Oslo sentrum, der kun en håndfull plasser er tilpasset barns behov for aktivitet, lek og fysisk utfoldelse. Nå er det på tide å satse på barna i den fysiske utforminga av byen vår.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
For å få en levende og mangfoldig by, er det viktig at alle bydeler i Oslo har rom for folk i ulike livssituasjoner. Det har lenge vært en målsetting å greie å holde på barnefamiliene også i de sentrale bydelene. Da må vi gjøre mer for å legge til rette for at de skal kunne bli. I tillegg er sentrum av byen en viktig møteplass for mennesker fra alle bydeler, og da er det vårt ansvar å sørge for at denne delen av byen har tilbud til alle aldersgrupper.

Heldigvis ser vi at stadig flere familier velger å bli boende i byen. Det er om lag 10 000 flere barn i Oslo i dag enn det var i 2010. Mens barneveksten i de ytre bydelene har stagnert, har sentrumsbydelene Grünerløkka, St. Hanshaugen, Sagene og Gamle Oslo fått mellom 28-36 prosent flere barn under 12 år i perioden 2005-2012.
 
Det er mange faktorer som avgjør om Oslo er attraktiv for barnefamilier, og den fysiske utformingen av byen vår er en av dem. Det har skjedd en del positivt de siste årene som gjør at byen har blitt mer barnevennlig. Særlig sjøbadene på Tjuvholmen og Sørenga, bygging av skatehall i Skur 13 på havna, eget bibliotek for barn og unge og utvikling av nye grøntområder i og nær sentrum som for eksempel Tiedemannsparken, Hovindammen og Nedre Foss park, er gode eksempler. Men Oslo trenger mye mer av dette, og ikke minst trengs generell opprustning av gater og byrom som gjør sentrum og strøksgater i de sentrumsnære bydelene mer barne- og menneskevennlige. Eksempler på byrom og gater som bør utvikles for å bli mer barnevennlige er Bankplassen, Grev Wedels plass, Kontraskjæret, aksen Kirkegata/Torggata/Markveien og Spikersuppa, for å nevne noen. 

En satsing på å gjøre byen mer barnevennlig, må også henge sammen med arbeidet med å gjøre Oslo til en grønnere by. Det må være like enkelt for en barnefamilie å reise kollektivt, sykle eller gå som for alle andre. Universelt utformet kollektivtrafikk, gateopprustning og tilbud i nærmiljøet er viktige forutsetninger for at flere skal reise miljøvennlig med barn.

Hensynet til barns beste må også ligge til grunn når vi bygger nytt i byen, og Venstre ønsker derfor å beholde leilighetsnormen i indre by øst for å sikre at vi kan tilby et mangfold av leiligheter over hele byen. Det er viktig at barns perspektiv løftes fram i saker som handler om framtidige bomiljø. Derfor må vi ha en bedre praksis knyttet til barnas representant i bydelene som sørger for at alle barn har et velfungerende talerør uavhengig av bosted.

Oslo skal være en by med plass til alle, og Venstre ønsker at Oslo skal være den mest barnevennlige byen i Europa. Et godt aktivitetstilbud som er tilgjengelig for alle barn uavhengig av bakgrunn, universell utforming av byrom og kollektivtrafikk, barnevennlige gater og nærhet til grøntområder og lekeplasser er bare noe av det som skal til for at målet skal nås. En barnevennlig by er en menneskevennlig by - gjennom å ta mer hensyn til de minste blant oss i byutviklinga, skaper vi en bedre by for alle.

Mer fra: Nyheter