Debatt

Opprør i Venstre

Det glipper for Trine Skei Grande.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Venstre sliter, for å si det forsiktig. I siste halvår i fjor lå partiet på meningsmålingene stabilt under sperregrensen på 4 prosent for utjevningsmandater til Stortinget. Venstre-folk bet da tennene sammen og holdt seg i ro. Mange trøstet seg med at det ville bli bedre på nyåret. Starten på dette nye året er blitt verre enn slutten på fjoråret. Meningsmålingene viser at Venstres oppslutning nå er under 3 prosent. Denne gangen biter ikke Venstre-folk tennene sammen. Flere sier kraftig fra. Det er et opprør på gang i partiet.

Dagbladet skrev fredag om resultatet av en måling som Ipsos tok opp for avisen i slutten av januar. Resultatene er en skikkelig nedtur for partileder Trine Skei Grande. Partiets tre statsråder er usynlige. Mest usynlig er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Over halvparten av velgerne klarer ikke å svare på spørsmål om hennes innsats som statsråd er god eller dårlig. Heller ikke klima- og miljøminister Ola Elvestuen har gjort noe godt inntrykk på velgerne. Et økende antall velgere har ingen mening om den jobben han gjør. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande får det heller ikke til. Bare 27 prosent av velgerne mener hun gjør en god jobb som statsråd. Trine Skei Grande kan ikke skylde på at hun ikke slipper til i mediene. Saken er at velgerne ikke liker det de ser og hører.

Et parti som har kjørt i grøfta kan ikke legge hele ansvaret for ulykken på lederen. Men hun må ta hovedansvaret. Det var Trine Skei Grande som mot en betydelig motstand i partiet, kjempet Venstre inn i regjeringen. Det gjorde hun til tross for at Venstre hadde lovet velgerne før stortingsvalget ikke å sitte i regjering sammen med Frp. Partilederen kan ikke bli overrasket over at velgerne reagerer negativt på et slikt gigantisk løftebrudd. Venstres glideflukt nedover på meningsmålingene har en direkte sammenheng med regjeringsdeltakelsen. Den har drevet Venstre mot høyre. Lokale tillitsvalgte roper varsku. Bjørn Hegstad, tidligere Venstre-ordfører i Lødingen i Nordland, sa til NRK at «vi er nødt til å rope varsku og sette på dagsorden den utviklingen som er i partiet». Han mente at Venstre som regjeringsparti er med på å bygge ned Distrikts-Norge. Overføringene og rammene til kommuner og fylkeskommuner strammes inn. «Det får konsekvenser for båtruter, bussruter, ja hele dagliglivet i distriktene.»

Det stilles spørsmål ved Trine Skei Grandes lederstil. Hun skal ha skjelt ut og baktalt partikolleger. Det fortelles at hun har brutt sammen i gråt og forlatt møter der hun har fått motstand. Slik skal ikke en partileder oppføre seg. I boka «Tillitsmannen» skriver Einar Gerhardsen at partifeller skal omtales på en positiv måte. Trine Skei Grande bør lese boka og kanskje ta et kurs i sinnemestring. Hvis hun ikke skjerper seg, må hun ikke bli overrasket over at det kan komme et krav om å skifte henne ut.

Det er dårlig trøst for Venstre at også sentrumskamerat KrF har trynet. KrF ligger noe bedre an på meningsmålingene. Ropstads parti er på tretallet. Situasjonen er likevel antakelig verre for KrF. Venstre holder tross alt fortsatt sammen. KrF er splittet på midten. I dag samles taperne i partistriden seg til konferanse i regi av partinettverket Drivkraft. Hit kommer blant andre tidligere partileder Knut Arild Hareide, og ifølge Vårt Land også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, eks-partileder Valgerd Svarstad Haugland og tidligere statsråd Einar Steensnæs. Så kjente folk er med på å gi konferansen politisk tyngde, og det er en påminnelse om at partistriden ikke er over. Det sies at hensikten med Drivkraft er å hindre at folk melder seg ut av KrF. Det harmonerer dårlig med at initiativtakeren, tidligere nestleder Odd Anders With, allerede har meldt seg ut. With kan få følge av flere.

Erna Solbergs påfunn med å danne en firepartiregjering kan allerede ha ødelagt to partier. Meningsmålingene viser at regjeringen er på vei ned. Så langt er det opposisjonen som har tjent på Solbergs prosjekt. Hadde det vært stortingsvalg i morgen, ville opposisjonen fått flertall med 100 representanter til sammen.

Mer fra: Debatt