ANNONSE

16-04-2011

Om rapporteringen av 2,6 mill årlige dødfødsler

2,6 millioner barn fødes døde hvert år viser en ny rapport. Det er flere liv enn malaria og aids tar tilsammen! Dødfødsler er et stort, men usynlig globalt helseproblem.

Nesten alle (98%) dødfødslene skjer i fattige land stadfester rapporten* som ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet torsdag denne uka. – Dødfødsler er et stort, men usynlig globalt helseproblem, sier dr Joy Lawn, en av forfatterne bak rapporten. Fattige kvinner og deres barn er ingen høystatusgruppe! skriver svenske Dagens Nyheter.

Jeg tenker at jeg ikke kan skrive om dette! Jeg skal føde om under seks uker, og jeg er overfølsom, og full av hormoner og engstelse. Men jeg må skrive allikevel. For tross at 2,6 millioner dødfødsler skjer årlig, og tar flere liv enn malaria og aids tilsammen, nevnes ikke denne døden i noen global helsestatistikk. Og fordi min googling denne morgenen viser at, foruten VGs artikkel vinklet på norske kvinners risiko for dødfødsel ved røyking, har ingen andre norske medier, bloggere, eller samfunnskommentatorer nevnt undersøkelsen med ett ord. Jeg undrer hvorfor ikke? At fattige kvinner og deres barn ikke er en høystatusgruppe, er definitivt en massiv underdrivelse! Tallene er ekstreme – dødfødsel må jo være vår tids største helseproblem!

Folkehelseinstituttet refererer dog undersøkelsen, og har en interessant artikkel jeg vil anbefale for videre lesing. Avdelingsdirektør Frederik Frøen uttaler blant annet: – I global sammenheng er dødfødsler en enorm og neglisjert byrde. De fleste dødfødsler i verden telles ikke, får ikke navn eller begravelse og mange mødre blir ytterligere belastet ved at skylden legges på dem.

Om fem uker og tre dager skal babyen vår komme. Sykehuset, som er ett av landets største og mest moderne, ligger en times biltur unna. Legen min holder til ti minutter unna, og gir meg time på dagen. Jeg har sett babyen i magen med ultralyd to ganger, og fått vite at alt ser bra ut. Jeg vet også hvilket kjønn det blir. Og fordi jeg hadde komplikasjoner ved forrige fødsel blir det keisersnitt denne gangen. Alt er godt planlagt og føles trygt. Jeg har ikke tenkt så mye på det, men jeg er en heldig gravid mamma. Norge er sammen med Danmark, Finland og Singapore blant landene med lavest antall dødfødsler.

*Bak rapporten om dødfødsler, som er den første i sitt slag, står forskere fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) og 50 andre organisasjoner ifra 18 land.

Dette innlegget er også publisert på feministbloggen www.mammadamen.com.
Likte du dette innlegget, liker du kanskje også disse innleggene:
Feminine blikkfang, maskulin samtale

Kvinner med spalteplass


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!