Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Vis bildetekst
Foto:

15-09-2017

Oljestopp nå, Ap

Ta nå et skikkelig standpunkt, Jonas Gahr Støre, og si et endelig nei til olje i nord.

Valget er tapt. Arbeiderpartiets dobbelkommunikasjon i spørsmålet om boring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan og bør opphøre. Ta nå et skikkelig standpunkt, Jonas Gahr Støre, og si et endelig nei til olje i nord. Sett en stopper for usikkerheten og spekulasjonene, og gi LoVeSe et varig vern.

Det er forstemmende at Ap-leder Støre allerede dagen etter valget benyttet anledningen til å fri til den blåblå regjeringen om et nytt samarbeid. Til tross for at denne linja med samarbeid og kompromisser kostet partiet valgseieren. Til NTB sa Støre tirsdag at han ønsker gjennomslag for sin politikk. Uten bindingene som lå i den borgerlige samarbeidsavtalen, kan Arbeiderpartiet og den sittende blåblå regjeringen nå i fellesskap sikre flertall for oljeutvinning i nord.

I våres gikk Arbeiderpartiets landsmøte inn for et kontroversielt kompromiss som betydde delvis vern og delvis åpning. Et belte på 50 kilometer fra land skulle garanteres som petroleumsfri sone, mens området lengst unna Lofoten, det såkalte Nordland 6-feltet ble åpnet for konsekvensutredning. Beslutningene for Nordland 7 og Troms 2 ble utsatt. Standpunktet bryter med partiets samarbeidspartnere SV og Sp, med den potensielle partneren KrF, samt med den – gjennom mange meningsmålinger – uttrykte viljen i landets befolkning.

Skal ørnen reise seg igjen, må den nå bruke tida etter valget til å ta avstand fra regjeringen, ikke benytte første og beste anledning til å fortsette en kurs som førte til et historisk svakt valgresulatet og hindret et nødvendig maktskifte. Ikke la det bli opp til marginale Venstre å sette en stopper for oljegalskapen i nord.

Går Arbeiderpartiet videre med sin spagat av en oljepolitikk, blir det opp til Venstre å lede an og vinne kampen for fellesskapet. Den seieren burde innkasseres av Arbeiderpartiet, som det store og ansvarlige partiet på venstresiden. Skal partiet lede landet inn i framtida, skal det fronte landets opposisjon, må det lytte bedre, og gå inn for en progressiv, foroverrettet politikk.

Vi vet at olje ikke er framtida. Ta ansvar, Arbeiderpartiet. Vinn den første politiske seieren på veien tilbake.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!