Kultur

Oljesmurt høyresving

Klima er den store taperen i statsbudsjettet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Statsbudsjettet viser at landet har fått en ny regjering. Høyrevridningen var tydelig å se i fjorårets budsjettforslag. Det er enda tydeligere i det budsjettet som ble lagt fram i går. Mens den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen holdt skattenivået uendret i åtte år, har Høyre/Frp-regjeringen satt skattene ned for andre år på rad. Forslaget for neste år er på 8,3 milliarder. Lettelser i formuesskatten står for om lag halvparten. Det er langt igjen til de to partienes skatteløfter fra valgkampen er innfridd.

Det er tydelige spor av Frp i budsjettet. Men det er ikke en politikk for folk flest. Statsbudsjettet har en dårlig sosial profil. Lettelsene i formuesskatten kommer de rikeste til gode. For normale lønnstakere betyr det ingen ting at skattesatsen på formue settes ned fra 1 prosent til 0,75 prosent. For rikfolk er det derimot mye å hente. Vanlige folk jubler heller ikke over at bunnfradraget i formuesskatten økes til 1,2 millioner kroner. De fleste norske familier har det beløpet i gjeld. Forslaget om å fjerne barnetillegget til de uføre står i skrikende kontrast til lettelsen i skatten for de aller rikeste. Det er så spesielt at man skulle tro at det skyldes en arbeidsulykke i regjeringen.

Finansminister Siv Jensen har fått smuglet inn en del gavepakker til sine kjernevelgere. Avgifter settes ned over en lav sko. Det betyr ikke så mye for balansen på budsjettet. I den store budsjettsammenhengen er det småpenger. Men lettelser i avgiftene for kjøretøy er en hjertesak for Frp. Fjerningen av årsavgiften på campingvogner henvender seg direkte til partiets kjernevelgere. Økningen i den momsfrie netthandelen er også en typisk Frp-sak. At det vil ramme varehandelen hardt og sette mange tusen arbeidsplasser i fare, tar ikke finansministeren så tungt. Det burde derimot bekymre statsminister Erna Solberg. Høyre har alltid vært varehandelens beste venn. Vennskapet står nå i fare.

Det er oppsiktsvekkende at regjeringen øker bruken av oljepengene med 17 milliarder kroner. Det tilsvarer 3,0 prosent av Oljefondet, mot 2,8 prosent på årets statsbudsjett. Høyre, som alltid har advart mot å bruke mye oljepenger over statsbudsjettet, har fått et betydelig forklaringsproblem. Oljepengebruken vil gjøre norsk økonomi enda mer avhengig av oljevirksomheten på et tidspunkt da det er helt nødvendig å finne andre bein som norsk økonomi kan stå på. Oljealderen rir inn i solnedgangen. I stedet for mer bruk av oljepenger, burde regjeringen slik sett ha brukt mindre. Årsaken er antakelig at regjeringen ikke våget å finansiere skattekuttene med større kutt på utgiftssiden. I år som i fjor, går finansministeren til oljefondet for å få penger til skattelettelsene.

Samferdselsministeren er budsjettvinner. Satsingen, særlig på vei, er formidabel. Samferdselsministeren og Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen har derimot gitt opp kampen mot bompengene. Nå vil han heller bruke bompengene «smartere». Spørsmålet er om det er smart med tanke på Frps oppslutning blant velgerne. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er budsjettaper. Hennes budsjett er barbert. Det finnes ikke nye satsinger ut over det som allerede er vedtatt eller annonsert tidligere. Regjeringen viser til at klima- og miljøsatsing må skje i flere departementer. Det er riktig, men det er galt i dette tilfellet. Det finnes ikke tydelige satsinger på klimapolitikken i noen deler av budsjettet. Selv fargeblinde vil ikke finne noe grønt i statsbudsjettet.

Venstre raser. Partiets finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, slår fast at det er «ingen spor etter et grønt skatteskifte i budsjettet. I stedet kutter de grønne avgifter med rundt en milliard kroner. Det er en ren provokasjon, når vi vet at høyere pris på forurensning kombinert med lavere skatt på bedrifter og arbeid er en del av løsningen på klimaproblemet». Det er dumdristig gjort av regjeringen å overkjøre Venstre på denne måten. Venstres leder Trine Skei Grande har i månedsvis argumentert offentlig for en grønnere skattepolitikk. Hun har også sagt at hun tror på statsministeren når Solberg snakker om et «grønt skifte». Nå må hun bite alt dette i seg. Venstre har god grunn til få føle seg lurt. På bakrommet i går var raseriet blant Venstres stortingsrepresentanter større enn det partiet ga uttrykk for offentlig. I Stortinget er det et klart flertall for en mer klimavennlig politikk. Flertallet - Miljøpartiet De Grønne, SV, Venstre, KrF og Ap - må bruke flertallet til å forandre budsjettet.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) framstår også som en klar budsjettaper. Enda en gang legger hun seg ut med kulturlivet og mediebransjen, Hun legger opp til et drapsforsøk på aviser som Klassekampen, Vårt Land, Nationen og Dagsavisen med sitt forslag om å kutte pressestøtten med 50 millioner. Det er heller ikke presist for dagens situasjon og Dagsavisens vellykkede utgavesatsing når departementet skriver at pressestøtten ikke har vært vellykket som virkemiddel for å opprettholde lokal aviskonkurranse. Vi har mistet 19 prosent av annonseinntektene på ett år. Avisen har likevel fått liv i to nedlagte aviser, i Drammen og Moss. Dagsavisen har også styrket aviskonkurransen i Stavanger ved å gå inn i Rogalands Avis. Vi planlegger også en nysatsing i Trondheim. Det er trist å høre en kulturminister snakke mot bedre vitende.

Mer fra: Kultur