17-11-2017

Oljefondet ut av olje

Det skal veldig sterke grunner til for ikke å følge det godt begrunnede rådet fra Norges Bank.

Norges Bank har sendt et brev til Finansdepartementet som har rystet oljebransjen og skapt overskrifter i internasjonale finansaviser. Banken argumenterer nemlig i brevet for at oljefondet ikke bør eie aksjer i olje og gass. Begrunnelsene er at sentralbanken vil skjerme landets oljeformue mot et nytt fall i oljeprisen.

Brevet fra Norges Bank er et vitnemål om at olje og gass ikke er det landet skal satse mest på i framtida. Hvis oljeprisen faller på nytt, taper staten skatteinntekter og oljefondet taper fortjeneste på aksjene i utenlandske oljeselskaper. I dag er oljeaksjene verdt 300 milliarder kroner. Ingen vet hva de er verdt om noen år.

Når Norges Bank, som forvalter de enorme verdiene i oljefondet, kommer med et råd om å selge seg ut av olje og gass, er det grunn til å spisse ørene både for politikerne og menigmann. Hvis en bank råder en kunde til å flytte sparepengene til en annen konto eller til et annet fond for å minske risikoen for tap, vil kunden gjøre som banken foreslår.

Finansminister Siv Jensen er «kunden» på vegne av oss alle i dette tilfellet. Det skal veldig sterke grunner til for ikke å følge det godt begrunnede rådet fra Norges Bank. Finansministeren må tenke på landets beste og ikke høre for mye på sin olje- og energiminister som ganske sikkert ikke liker brevet fra Norges Bank.

Sentralbanken argumenterer ikke med klimapolitikk og oljepolitikk. Banken argumenterer økonomisk. Men disse tingene henger sammen. Olje- og gassutvinning vil aldri mer bli så lønnsomt for landet som det var før i tida. Goliat-feltet i Barentshavet er eksempel på det. Goliat vil neppe noen gang bli lønnsomt. I stedet for å tjene penger på kjempen, vil staten tape milliarder.

Internasjonale klimatiltak for å få utslippene ned vil sette fart på overgangen til fornybar energi. Vindkraft er snart mer lønnsomt enn olje. Derfor er det økonomisk fornuftig å selge oljeaksjer og kjøpe aksjer i selskaper som produserer fornybar energi.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!