19-08-2013

Olje og åpenhet

Regjeringen bør ta seg en prat med Statoils ledelse.

Såkalt land-for-land-rapportering (LLR) har lenge vært et krav fra organisasjoner og krefter i sivilsamfunn verden over for å ta opp kampen mot korrupsjon og skatteunndragelser. Dette er et gigantisk problem, spesielt i u-land. LLR er former for regelverk som pålegger internasjonale selskaper å oppgi nøkkeltall for virksomheten for hvert enkelt land de opererer i, for eksempel hvor mye de tjener og hvor mye de skatter.

Med disse tallene tilgjengelig, er det lettere å ettergå selskaper med kompliserte strukturer og strategier. Det er ingen mirakelkur mot korrupsjon, men et viktig enkeltbidrag. Etter langvarig press fra ulike organisasjoner, sendte Finansdepartementet i mai ut et lovforslag for å innføre LLR i utvinningsindustrien, det vil si oljeindustrien, i Norge.

Nå er høringsfristen ute. Fredag skrev Klassekampen at Statoil i sitt høringssvar går inn for å gjøre regelverket til en anbefaling overfor selskapene, istedenfor et krav. Det er en underlig holdning. Statoil har lenge stilt seg positiv til LLR og rapporterer frivillig inn sine tall i dag. Men selskapet argumenterer med at Norge ikke bør innføre slike krav så lenge USA ikke gjør det.

Men ifølge Klassekampen har Statoil selv indirekte vært med på å trenere den amerikanske lovendringen, gjennom sitt medlemskap i American Petroleum Institute (API), som har lobbet hardt mot loven i USA. Dette setter ikke Statoil i et heldig lys. Det statseide selskapet burde være en konsekvent pådriver i kampen mot korrupsjon og skatteunndragelse.

Det er vanskelig å forstå argumentet om at det skal være konkurransevridende om Norge går foran med dette lovverket. Regjeringen bør vedta land-for-land-rapportering. Og ta seg en prat med Statoils ledelse.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!