ANNONSE
Måtte Mannegruppa Ottar miste sine medlemmer og slutte å tro at feminisme handler om at kvinner hater menn, skriver Sigrid Bonde Tusvik.

Måtte Mannegruppa Ottar miste sine medlemmer og slutte å tro at feminisme handler om at kvinner hater menn, skriver Sigrid Bonde Tusvik.

Vis bildetekst
Foto: Vasilij Fedosenko/NTB scanpix

30-12-2016

Ode til 2017

Måtte 2017 bli som alle andre år vi ikke husker: Helt OK!

Måtte alle forstå at vi lever i en ny, forvirrende global verden, der alle er nærmere hverandre. Og at klima, mat og forbruk henger altfor godt sammen. Selv om du ikke merker på kroppen at folket i Zimbabwe sulter år etter år, eller at 2000 flykter fra Sør-Sudan over til Uganda hver dag, så vil det til slutt være ditt problem også.

Måtte vi fortsette klappjakten på mennene som laster ned eller filmer overgrep mot barn. Og at operasjon «Dark Room» bare var begynnelsen på å ta de mørkeste sinnene der ute, så du aldri føler deg trygg i det du ber en jente kle av seg på nettet.

Måtte vi alltid kritisere Kina, og rose de folkevalgte som Knut Arild Hareide. Han som tør å si hvor viktig det er å kritisere de store og autoritære statene.

Måtte vi ønske oss reprise av «Snøfall» i desember og glede oss til Johaug gjør comeback med rene lepper.

Måtte Mannegruppa Ottar miste sine medlemmer og slutte å tro at feminisme handler om at kvinner hater menn. Kvinner elsker menn, men kvinner orker ikke så mange dumme menn samlet på ett sted.

Måtte den dummeste mannen i verden, Donald Trump, alltid huskes for sitt forferdelige kvinnesyn, sine pussy grabs og sitt elendige verdisyn. Og måtte halvparten av det amerikanske folk, de som stemte på Trump, bli skuffa når de ser at han heldigvis ikke kan holde mesteparten av de villeste og mest vulgære løftene han kom med under valgkampen.

Måtte kulturminister Linda Hofstad Helleland tørre å skrive mer edgy neste gang hun skriver om det norske folk på facebooksiden sin, ikke bare om brunost og juletradisjoner.

Måtte Sylvi Listhaug sin facebookside rapporteres som ufin!

Måtte vi aldri mer trenge å diskutere en voldtektssak over lunsjbordet på samme måte som vi gjorde i Hemsedal-saken, og må alle de kvinner som er voldtatt, føle seg trodd og sikre på at samfunnet også mener at voldtekt nesten er drap.

Måtte de kommunene som blir slått sammen med tvang, stå i det og klare å samarbeide uten å lage midtøstenstemning.

Måtte de som blir krenket av tåpelige, morsomme eller uintelligente sammenligninger som over her, slutte å få oppmerksomhet.

Måtte alle som skriker at vi må stenge grensa og trekke opp stigen, forstå at vi er europamestere i å trekke opp stigen. Og når vi ser en syrisk legestudent intervjues på «Kvelden før kvelden» med klingende norsk røst, skal vi skamme oss over frykten for den ukjente muslimen som sniker seg inn i den norske folkesjela.

Måtte vi aldri slutte å dra til Berlin, Paris eller Nice. Og når vi er redd for terror bør vi alltid minne oss selv på at vår mann her hjemme vokste opp på Skøyen.

Måtte vi alltid skjønne at de etterlatte etter Utøya vil bære en bunnløs sorg, og at minnesmerker virker som store arr, men at det arret må stå ett eller annet sted, selv om naboer ikke blir hørt og sier de blir psykisk syke.

Måtte grensa for å legge folk i reimer bli snillere, men å kalle seg for psykisk syk i retten bli strengere. Mennesker bærer med seg mye vondt; fra oppvekst, fra miljøer de ikke skulle ramla borti eller forhold de ikke skulle vært i. Må vi alltid huske på at det å hjelpe hverandre gjennom livet er viktig; naboen, kollegaen, vaskehjelpen eller asylsøkeren. Kanskje ikke svensken. Men å skape nettverk, jobber og et verdig liv for alle rundt deg, er løsningen!

Måtte årets valg gå til et parti som mener akkurat det, hvis det partiet ennå finnes, uten å mase seg bort i skolematdebatter eller verdige eldrebølger eller tilbakeblikk på gamle bragder og dørgende kjedelige debatter som handler om vatt.

Måtte vi aldri slutte å være poetiske. Det er en grunn til at Olav H. Hauge sitt dikt «Det er den draumen» ble kåret til tidenes beste dikt på NRK i 2016.

Måtte «Anno» på samme kanal ikke vare så lenge at vi glemmer «Nobel», og ikke husker verken Isak eller Even eller om de var en del av tungtvannsgutta.

Måtte det ikke bli sjokkerende at store musikere dør litt tidligere enn andre.

Måtte det samiske jubileet ikke gå upåaktet hen eller forsvinne i Fredrikstads 450-årsfeiring eller Martin Luther sin femhundreårsmarkering. Men la oss beholde Luthers drøm om frihet for mennesket!

Måtte de 330 amerikanske soldatene som utstasjoneres neste år i Norge vite hva de går til, og vi bør fortsette å debattere hva vi vil med å invitere dem hit.

Måtte den norske befolkningen få øynene opp for tidenes største overvåking, der E-tjenesten vil kunne lagre all kommunikasjon du har med utlandet via telefon og internett, uansett hvem du er.

Måtte det tyske og franske valget ikke skje, nei da. Men helst ikke få det utfallet vi frykter det kommer til å bli.

Måtte vi ikke glemme de fantastiske talene Michelle Obama har holdt, og holde hennes ord hellig om ikke å fokusere på forskjeller, men på likheter vi mennesker har.

Måtte vi ikke glemme alt det som ikke her er nevnt, men som vi gjemmer inni oss og som vi helst vil glemme. Vi må ta ordet, ikke anonymt i et kommentarfelt, men åpent slik at vi ser hvem du er.

Godt nytt år.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!