Debatt

OBOS og andre boligforvaltere

Som forvalter synes OBOS å ha vært en særdeles dårlig rådgiver og forvalter for Setra borettslag. Borettslaget står i fare for å tape 15 millioner kroner i drømmen om å omgjøre lokaler til boliger. (DN 8. feb)

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Likeledes beskriver Arnved Nedkvitne en autoritær lederstil i et OBOS-forvaltet sameie. (Dagsavisen 14. februar)

I begge tilfellene tilbakeviser direktørene i OBOS påstandene om slett håndverk.

Forvaltere møter gjerne på sameiermøtene og utnevnes gjerne som ordstyrer. Dersom styremedlemmer er usikre og uerfarne, kan dette være til hjelp. Forvaltere har derimot større tekniske avdelinger som har enorm innflytelse på lekfolkene i styrene. Det presenteres gjerne omgjøring av fellesrom til leiligheter som en «gullgruve» for boliglaget. Eller unødvendige renoveringsarbeider basert på årssykluser hvor fullt fungerende rør, tak og fasader skal renoveres, gjerne etter 20 eller 30 år. Dette holder liv i forvalternes tekniske avdelinger som gjerne møter på sameiermøtene og som med sitt fagspråk overtaler møtet til ofte unødvendige tiltak. Foreløpig reddes mange boliglag av en lav boligrente.

Svært mange boliger i boliglag selges i dag nærmest uten tilgang til lagringsboder i et «marked» hvor boligforvaltere lokker med sine «drømmeprosjekter». Hva skjer egentlig dersom styrene i boliglagene mister oversikt over anbudsprosessene? OBOS sin juridiske direktør mener det ikke er unødvendig å se nærmere på forholdene som ga Setre borettslag et tap på 15 millioner kroner.

OBOS hjelper overhodet ikke boligmarkedet når de etablerer sameier. Sameieloven åpner opp for å eie flere boliger i samme sameie. Denne muligheten åpner for spekulasjon i et overopphetet boligmarked. Dette hjelper ikke de unge som er målgruppen i OBOS sine reklamekampanjer. I tillegg kan OBOS påregne enorme inntekter fra sine boligprosjekter som selges til markedspris.

Flere sameier fungerer i praksis som «utleiehoteller» hvor mer enn halvparten av leiligheten er utleid med eller uten Airbnb. Resultatet er ødelagte boligmiljøer og galopperende boligpriser.

OBOS og andre boligforvaltere som i sin tid ble tuftet på idealet om å skaffe folk en overkommelig bolig har mistet sitt fundament. Er vi tjent med «boligforvaltere» som belønner seg selv grådig på et boligmarked i nød?

Mer fra: Debatt